Kryssning bland valar, pingviner och albatrosser i Magellans sund och Eldslandets fjordar i södra Chile

Med Alve Henricson

 

Datum för 2019 är 9 till 17 januari

 

Datum för 2020 är 16 till 24 februari

Under en vecka kryssar vi i Chiles spektakulära södra skärgård. Vi vistas mestadels i lugna vatten i Magellans sund och imponerande fjordar vid den stora ön Eldslandet. Vi gör dagliga utflykter med gummibåtar i Sydamerikas sista riktiga vildmark. Fantastiska glaciärer glider ner från bergssidorna och kalvar i vattnet. På stränderna finns sjöelefanter, sjölejon och albatrosser. Vid varje hittills genomförd resa har vi kommit mycket nära knölvalar som äter sig feta här. Vi bor bekvämt ombord på en stabil båt specialanpassad för vår resa och med plats för 20 passagerare. Resan passar såväl naturintresserade som entusiastiska fotografer. Som tillval kan man välja att fotografera magellanpingviner, kungspingviner eller pumor i chilenska Patagonien.

M/N Forrest, båten vi reser med, tar max 20 passagerare.

Vi reser med båten M/N Forrest som tar max 20 passagerare och vi servas av en mycket kompetent elvamansbesättning. Fantastisk mat och fri bar ingår i priset. Resans rutt bestäms av Alve Henricson och kaptenen ombord och anpassas efter väder och tillgång på djur. Genom att inte i förväg bestämma exakt rutt kan vi på det här viset få ut det mesta av seglingen i södra Patagonien. I Eldslandets fjordar besöker vi olika djurkolonier och i Magellans sund vistas vi bland valar som vi på tidigare resor alltid kommit mycket nära. Mellan M/N Forrest och land transporteras vi med stora gummibåtar. Besättningen hjälper till vid av- och påstigning och säkerheten är hög. Båten är mycket stabil och vi vistas mestadels i lugna fjordar där branta bergssluttningar ger lä. Vi riskerar bara sjögång vid några få tillfällen, till exempel några då vi korsar Magellans sund för att ta oss till dess läsida.

I grundpriset ingår säng i tvåbädds hotellrum och koj i delad fyrmanshytt.

Sjöelefantunge.

 

Datum 2019

 

Man ska vara i Punta Arenas senast den 9 januari 2019. Man kan lämna Punta Arenas tidigast morgonen den 17 januari 2019.

 

Pris 2019

 

35 800 kronor

Priset för kryssningen är all inclusive, men det inkluderar inte flygbiljett eller dricks till besättning.

 

Priset kan komma att justeras om växlingskursen ändras markant.

 

Datum 2020

 

16 till 24 februari

 

Pris 2020

 

Ännu ej fastställt.

 

Svartbrynad albatross.

 

Förläng den här resan

 

Ni kan med fördel förlänga den här resan. Det finns två alternativ:  Några dagars vandring i den spektakulära nationalparken Torres del Paine eller fotografering av pumor. Läs mer om detta här:

 

Vandring i Torres del Paine

 

Fotografering av pumor

 

PRELIMINÄRT PROGRAM

Dag 1.

 

Transfer från flygplats till hotell ingår i priset.

 

På kvällen hålls en välkomstmiddag där man får lära känna sina medresenärer.

 

Observera att det incheckade bagaget relativt ofta blir försenat och anländer till Punta Arenas dagen efter det att man landat. Det kan därför vara bra att anlända till Punta Arenas en dag i förväg. När vi stigit ombord på vår båt M/N Forrest finns ingen möjlighet att få sitt bagage eftersänt till båten. En annan fördel med att anlända en dag tidigare är möjligheten att vila ut efter en lång flygresa och anpassa sig till den nya tidszonen.

 

Dag 2. Ombordstigning på M/N Forrest

 

Vi hämtas tidigt vid hotellet och körs i minibussar till en vik nära Puerto de Hambre söder om Punta Arenas. Här väntar gummibåtarna vid stranden och vi körs ut till M/N Forrest som ligger för ankar i viken. En elvamansbesättning är redo att ge oss bästa möjliga service ombord.

Vi befinner oss nu i Magellans sund. Resan går först mot det sydamerikanska fastlandets sydligaste spets, Cabo Froward. Här väljer vi att antingen gå mot norr eller söder beroende på väder och andra omständigheter. Följande text beskriver resan mot norr. Vi får hålla ögonen öppna efter tumlare, stormpetreller och albatrosser. På eftermiddagen kommer vi fram till marinparken Francisco Coloane. Här letar vi efter knölvalar. Har vi tur ser vi några valar innan vi ankrar för kvällen i en lugn vik.

Dag 3. Möte med valar

 

Nu ska vi komma riktigt nära valarna, men ser också till att inte störa dem. Med gummibåt driver vi i tidvattnet medan valarna visar upp sina enorma stjärtfenor. Valen ni ser på bilden här ovanför var nyfiken och dök upp bara några meter från oss för att kolla in oss.

 

Vi stannar hos valarna till dess vi fått de bilder vi vill ha och behöver inte stressa till nästa resmål.

 

När allt gått bra med fotograferingen av valar far vi vidare söderut mot Eldslandet och nationalparken Alberto de Agostini.

 

Dag 4. Pingviner, sjöelefanter och sjölejon

 

Vi åker genom det trånga sundet Canal de Gabriel och om vädret tillåter stannar vi till vid öarna Tucker. För att inte störa djuren på de små öarna, observerar vi kolonierna från gummibåtarna. Här finns bland annat magellanpingviner, skarvar och sjölejon. På eftermiddagen fortsätter vi till viken Ainsworth. Vi befinner oss nu på Eldslandet vid bergskedjan Cordillera Darwin. Här kan vi gå iland och vistas bland frustande sjöelefanter. De som vill vandra kan följa en vacker dal upp i bergslandskapet nära glaciären Marinelli.

Dag 5. Albatrosser

 

I den stora viken Seno Almirantazgo finns en häckningsplats för svartbrynade albatrosser. Vi delar in oss i grupper och en grupp i taget närmar sig kolonin försiktigt för att inte störa de vackra fåglarna. När en grupp är hos albatrosserna är den andra gruppen hos sjöelefanterna och tvärtom. Vi ankrar i Bahia Parry vid branta bergväggar och glaciärer som kalvar i fjorden.

 

Dag 6. Glaciärer

 

Idag kan vi se och lyssna på glaciärer när de smäller så att det ekar mellan klippväggarna. De som vill kan vandra i sällan besökta bergsområden. Vi njuter av den speciella floran, bergslandskapet och glaciärerna.

Dag 7. Seno D’Agostini

 

Vi vänder mot norr, passerar det trånga sundet Canal Gabriel mellan Isla Dawson och Eldslandet, rundar udden Punta Zig Zag som är Eldslandets västligaste udde och navigerar in i fjorden Seno D’Agostini. Här glider glaciärerna ner på rad längs vår rutt, sammanlagt tretton stycken i en fjord. Av dessa är D'Agostini, Cóndor och Serrano de mest spektakulära.

 

Dag 8 och 9. Mot fastlandet

 

Detta är vår sista dag ombord på M/N Forrest. Vi besöker ytterligare några glaciärer innan vi beger oss till stranden söder om Punta Arenas. Här väntar en minibuss som tar oss till staden och vårt hotell. På kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag.

Dag 12. Resans slut

 

Efter en generös frukost splittras gruppen. Några har ett flyg att passa och andra fortsätter resa på egen hand.

RESENÄRERNAS OMDÖMEN OM  DEN HÄR RESAN

Gruppen som gjorde kryssningen 2012.

2013.

2014.

2017.

Charlotta Sjöstedt, journalist, författare och forskningskommunikatör, har skrivit en lång personlig betraktelse om mötet med en valunge som fick nya lekkamrater.

Torsten Green-Petersen: "Om resan - ja, det var en fett ascool resa, som min 17-årige son skulle uttryckt saken. Fascinerande natur genomgående. På min hemsida klickar ni på fliken Chile för att se resebilder, www.fagelnsblick.com.

Stefan Karlsson: "Båten visar sig vara mycket bekväm. Gott om utrymme i salongen med bekväma stolar och hytterna med kojer på undre däck är tillräckligt breda. Magellanpingviner, fåglar, pälssäl och blås från flera knölvalar. Ser även skarvar, sjölejon och labbar som bråkar om mat. Blir nästan för mycket djur ett tag. Vädret var väl inte det bästa under vår resa men det uppvägs av djurlivet helt klart."

Monica Stenmar: ”Att det var svårt med klädselråd för att vädret kunde växla mellan alla fyra årstider på en dag fick vi veta på förhand, men att det kunde göra det på en timme hade vi inte räknat med. Naturen nere i Eldslandet var verkligen omväxlande och jag känner mig privilegierad att ha fått uppleva den."

Harald E Brandt: ”Det här var nog den finaste resan jag har gjort!”

Se Haralds bilder här: heb.bragit.com

Hans Boström: "Resan med M/N Forrest var fantastisk. Fotograferingsmöjligheterna var mycket bra. Att resan var så bra beror också mycket på Alve som har så mycket kunnande om området och kan prata det lokala språket. Båda enligt min mening ovärderliga egenskaper för att kunna ordna bra fotoresor. Mina bilder från resan finns här: www.bostrom.ch."

Reinhold Skoglund, på bilden tillsammans med Anita Skoglund, är en av de som gjort den här resan två gånger. Han har publicerat en bok om kryssningen till Eldslandet. Den kan man beställa via Reinholds hemsida. www.hydron.se

Anne-Marie Fransson: "Det var verkligen en upplevelse! Fantastisk natur och vyer och jag trodde ju inte man skulle kunna komma valarna och sjöelefanterna så nära. Jättefin båt, med all god mat och har aldrig druckit så många cocktails tror jag. Gummibåtsturerna var kul, vi hade trevligt sällskap och för oss normalstressade människor är det ganska skönt att ibland bara sitta och halvsova en eftermiddag utan att vara uppkopplad.

Arne Bivrin: "Detta var en resa utöver det vanliga, t o m utöver det ovanliga. Resan har givit intryck och bilder som jag kommer bära med mig resten av livet." http://arnebivrin.se

BÅTEN M/N FORREST

Båten M/N Forrest är byggd i England 1967 för trafik vid Falklandsöarna och totalrenoverad för passagerartrafik 2007. Den är ovanligt stabil tack vare sina stora ballasttankar. Under resan bunkrar vi smältvatten från glaciärer. Detta vatten går också att dricka, men man kan också välja att dricka av det buteljerade vattnet. Säkerheten ombord är mycket hög och säkerhetsnormerna följs noga.

 

Längd 26,21 m

Bredd 6,7 m

4 hytter med 4 kojer

2 hytter med 2 kojer

4 toaletter med dusch och flera andra toaletter utan dusch

Matsal med 40 sittplatser

Centralvärme och varmvatten dygnet runt

Max antal passagerare 20

Besättning 11 personer

Måltiderna ombord är utsökta och flera rätter ingår både till lunchen och middagen. Vin och öl är inkluderat under hela resan ombord och i baren hämtar man sina favoritdrinkar utan extra kostnad. Är vi nära glaciärer kan man få uråldrig is i drinken. Nybakat kaffebröd finns ofta på kaffe- och te-bordet där man tar för sig när lusten faller på.

 

Vid varje bord och i hytterna finns eluttag för att kunna ladda batterier eller koppla in sin egna dator. El-adaptrar finns ombord. Två bildskärmar och högtalarsystem finns för bildvisning och föredrag.

Besättningen är extremt hjälpsam och det är lättare att gå ombord och av båten än vad man skulle kunna tro. Det finns en väl tilltagen trappa som fälls ner mot gummibåtarna.

PRAKTISK INFORMATION

 

 

 

DETTA INGÅR I PRISET

 

 

 • Svensk färdledare
 • Fotoinstruktion
 • Transfer från flygplats
 • Helpension alla dagar
 • Vin och öl till maten ombord på M/N Forrest
 • Fria drinkar i baren ombord på M/N Forrest
 • Guidning när vi gör strandhugg med gummibåtar
 • Säkerhetsutrustning ombord
 • Evakueringsförsäkring ombord i händelse av sjukdom eller olycksfall
 • Resegarantier utfärdade till Kammarkollegiet
 • Koj med lakan i fyrbäddshytt och delad toalett på M/N Forrest
 • Del i tvåbädds hotellrum före och efter kryssning med båten M/N Forrest
 • Lagstadgad resegaranti

 

 

 

 

DETTA INGÅR INTE I PRISET

 

 

   - Flygbiljett från och till Sverige

   - Transfer eller taxi till flygplats vid resans slut

   - Öl, vin och andra drycker på restauranger före och efter kryssning

   - Avbeställningsskydd

   - Reseförsäkringar

   - Dricks i restauranger och till guider och besättning.

     Rekommenderad dricks till hela besättningen på M/N Forrest är cirka 10 US-dollar per dag.

 

 

 

TILLVAL

 

 

Enkelrum på hotell: 1 000 kr

Del i tvåmanshytt med delad toalett: 4 000 kr per person

Del i tvåmanshytt med egen toalett. (Två personer delar på fyrmanshytt med egen toalett.): 12 000 kr per person

 

 

 

BETALNING

 

 

Anmälningsavgift på 5 000 kr betalas inom 10 dagar från att bokning bekräftats.

Slutbetalning görs 90 dagar före avresa.

Betalning av resan kan inte göras med kredit- eller betalkort.

 

 

 

AVBESTÄLLNINGSREGLER

 

 

Om man avbeställer sin resa tidigare än 90 dagar före avresan får man tillbaka det man har betalat minus anmälningsavgiften. Avbeställer man senare får man inte tillbaka något av det man betalat. Därför är det bra att skaffa avbeställningsskydd.

Om resan ställs in på grund av för få deltagare återbetalas samtliga avgifter.

Minsta antal deltagare är 14 personer.

 

 

 

AVBESTÄLLNINGSSKYDD

 

 

Kolla först vad din hemförsäkring täcker. Behöver du komplettera ditt avbeställningsskydd kan du teckna en reseförsäkring till exempel hos Gouda reseförsäkringar. Priset är vanligtvis fyra procent av det belopp du vill försäkra.

 

 

 

FLYGRESA

 

 

Flygbiljetter till Punta Arenas i Chile skaffar man med fördel själv via internet. Det blir billigast och man kan då välja när man vill resa utan att behöva anpassa sig efter en större grupp resenärer.

 

 

 

HUR TRÄNAD BEHÖVER JAG VARA?

 

 

Man behöver inte vara vältränad för att klara den här resan. Det finns bra anordningar för förflyttningarna mellan M/N Forrest och gummibåtarna och besättningen är hela tiden där och hjälper till. Det kommer att finnas möjlighet till kortare vandringar. Var och en bestämmer hur mycket man vill anstränga sig.

 

 

 

VÄDER

 

 

I södra Patagonien och Eldslandet kan man få uppleva alla de fyra årstiderna inom loppet av bara några timmar. Temperaturen i januari är ungefär som i de svenska fjällen sommartid. Det kan variera mellan 4 och 15 grader, men det kan även bli nollgradigt vissa nätter och det kan vara upp till 25 grader varmt vissa dagar.

Eldslandet har i januari cirka 18 timmars dagsljus.

 

 

 

KLÄDER

 

 

Under utflykter får man vara beredd på att det kan bli både varmt, kallt och blåsigt. När vi står stilla på samma ställe kan man behöva något extra att sätta på sig. Vi använder i stort sett samma typ av kläder som man använder i svenska fjällen, regnkläder och varmt underställ typ merinoull. Skor som tål vatten alternativt stövlar med sockor. För inomhusbruk i båten kan det vara bra att ha med ett par lätta tofflor. En liten ryggsäck för tröja och regnkläder är bra att ha med för dagsutflykter.

 

Se även utrustningslista längre ner på sidan.

 

 

 

BAGAGE

 

 

Tänk på att resa lätt. Ta bara med det du absolut behöver. Vi ser helst att du, utöver kamerautrustning inte har med mer än 15 kilo i en mjuk väska, en trunk med hjul eller ryggsäck. Hårda väskor kan inte stuvas i båten och lämnas därför i förvar på hotellet. Om du behöver styva väskor för att transportera fotoutrustning, ta då med en mjuk väska också.

 

 

 

UTRUSTNING

 

 

Ta med dina bästa kameror och lämpliga objektiv för fotografering av landskap respektive djur. Ljuskänsliga objektiv är att föredra för fotografering av djur i rörelse. Ta gärna med manualen till din kamera om du inte är hundra procent säker på din utrustning. Om du tar med dator kan du redigera dina bilder ombord på båten M/N Forrest.

 

 

 

PENGAR

 

 

Det finns flera uttagsautomater i Punta Arenas.

 

 

 

DRICKS

 

 

I Chile är dricks något som restaurangpersonal förväntar sig. Det är en del av deras lön. Cirka 10 procent är ett rimligt belopp.

 

Dricks till taxichaufförer är inte lika vanligt, men det uppskattas.

 

Personalen ombord på båten M/N Forrest förväntar sig dricks. Besättningen är på 11 man och de delar lika på dricksen. Lämpligt är att göra en insamling i slutet av resan och lämna motsvarande cirka 10 US dollar per dag eller annat frivilligt belopp.

 

 

 

MOBILTELEFONER

 

 

Vi kommer inte att ha någon mobiltäckning under vår kryssning med båten M/N Forrest.

 

 

 

EL-ADAPTER

 

 

Om ni behöver adaptrar finns sådana att köpa i Punta Arenas om ni anländer dit i god tid.

 

 

 

VISUM

 

 

Svenska medborgare behöver inget visum till Chile.

 

 

 

VACCINATIONER

 

 

Inga särskilda vaccinationer behövs i Argentina och Chile utöver grundskyddet som de flesta av oss har, det vill säga polio, stelkramp och difteri.

 

 

INCHECKAT BAGAGE VID FLYGRESA

 

 

Om ni reser via Santiago de Chile, tänk då på att ni är tvungna att ta med det incheckade bagaget genom tullen där även om ni checkat in det bagaget hela vägen till Punta Arenas. I annat fall riskerar ert bagage att bli försenat en dag.

Det finns ingen möjlighet att få försenat bagage transporterat till båten M/N Forrest. Därför kan det vara bra att anlända en dag tidigare till Punta Arenas.

 

 

 

VÅR RUTT

FOTO

Om man inte har foto som största intresse är det bra om man är inställd på att njuta långa stunder av den magnifika naturen. Erfarna fotografer vill nämligen för det mesta stanna länge på olika platser för att få det där extraordinära fotografiet. När vi går ut med gummibåtarna delar vi upp oss i två grupper, en för fotografer och en för allmänt naturintresserade.

 

Vi kommer att kunna samtala om fototeknik och bildkomposition under våra lediga stunder. Hur mycket man lär sig om foto beror till stor del på hur pass intresserad man är och på hur mycket man frågar ut sina mer erfarna reskamrater och reseledaren.

 

Tänk på att olika kameror arbetar på olika sätt. Även en erfaren fotograf kan ha svårt att ge svar på hur andras kameror fungerar. Ta därför med din kameras manual.

 

Vi ska göra allt vi kan för att komma nära de vilda djuren, men trots det kan det vara bra att ha ett kraftigt teleobjektiv. Populära objektiv  är zoomarna 100-400 mm och 150-600 mm. För fotografering av landskap är ett vidvinkelobjektiv att föredra. Har man en kamera med APS-C-sensor rekommenderas 15-85 mm eller 18-35 mm zoom. Har man en fullformatskamera brukar en 24-105 mm zoom räcka ganska långt om man inte vill satsa pengar på ett större vidvinkelobjektiv.

 

Det är inte ofta vi kommer att ha möjlighet att använda stativ under resan. En stor del av fotograferingen sker från båten eller gummibåtarna.

 

Vi kommer att ha en hel del tid till redigering av bilder. Därför är det bra att ha med en dator. Tar man inte med en dator kan det vara bra att ha ett lagringsutrymme på mellan 300 och 500 GB innan man raderat bilder. Slutlagringen blir givetvis mycket, mycket mindre.

 

Det kan bli fuktigt och blåsig när vi är ute med gummibåtarna som ibland har vatten på durken. Tänk därför på att ha med skydd till kamera och objektiv.

ATT TA MED PÅ RESAN

 

 

Detta är ett förslag på utrustning som kan vara bra att ha med på resan till Eldslandet.

 

Liten ryggsäck för handbagage vid flygresor och för regnkläder, tröja och kamera vid utflykter

 

Mjuk väska/ryggsäck för packning som checkas in på flyg. Ta inte med hård väska om inte absolut nödvändigt. En styv väska blir man tvungen att lämna i förvar på hotell under färd med båt. Styva väskor kan inte stuvas ombord.

 

Under själva kryssningen är stövlar att föredra när vi gör utflykter i gummibåtarna. Stövlarna ska vara tillräckligt stora för att rymma innersula och sockor. Men lätta mellanhöga vandringsskor med Gore-Texliknande fuktskydd går också att använda.

 

 

Lätta plast- eller gummiskor typ flip-flop eller liknande att användas i gemensam dusch och inomhus på båten

 

Sandaler typ Chaco eller Teva kan ersätta lätta gummiskor för inomhusbruk och är okej i storstäder när det är varmt

 

Underkläder

 

Bomullsstrumpor och eventuellt varmare strumpor om man är frusen

 

Byxor att vandra i

 

Byxor för storstäder och flygresor

 

T-tröjor/pikétröjor/bomullströjor

 

Underställ i merinoull

 

Långärmad skjorta

 

Bomullströja typ munkjacka utan kapuschong alternativt fleecetröja om man är frusen av sig

 

Fleeceväst som man kan ha ovanpå bomullströja

 

Regnbyxor med dragkedja så att man kan ta av och sätta på med kängorna på. De behövs även när vi åker gummibåt som skydd mot stänk från vågor.

 

Regnjacka typ Gore-Tex eller liknande men det finns de som föredrar en vanlig täckjacka och regnponcho med ärmar.

 

Mycket tunn dunjacka om man är extremt frusen

 

En tunn mössa räcker för de flesta

 

Vantar, och överdrag för när det regnar

 

Skärmmössa

 

Toalettsaker

 

Solskyddskräm. Man behöver skydda sig mot solen i dessa trakter.

 

Kamera

 

Dator

 

Batteriladdare, extra batteri, extra minneskort och regnskydd till kamera

 

Kikare

 

Pass

 

Kreditkort

 

Försäkringsbevis

 

Flygbiljetter

 

Man behöver inte ta med lakan, handdukar, tvål och schampo. Detta finns ombord på båten och på hotell.

© Alla bilder på den här sidan med undantag för gruppbilden är fotograferade av Alve Henricson.

 

 

Telefon: +46 708 727 838    E-post: alve@henricson.eu

alve@henricson.eu