Namibias sanddyner och Etosha nationalpark

Med Alve Henricson

Datum 2018 2-14 november
Preliminärt datum 2019 2-14 november

Namibia är ett av världens mest tacksamma resmål för fotointresserade. Här finns enorma sanddyner, ett sagolikt rikt djurliv och exotiska kulturer. På den här resan får vi se Namiböknens röda sanddyner, Atlantkusten med sälar, pelikaner och flamingos och Damaralands berg med klippristningar. Resans höjdpunkt är fotografering av vilda djur, totalt cirka 40 timmar uppdelade på 10 bilturer i Etosha nationalpark. Svensk färdledare och fotoinstruktör är Alve Henricson, äventyrare och fotograf med erfarenhet från expeditioner i vitt skilda delar av världen.

Detta är en renodlad fotoresa. Vi anpassar oss helt efter solens upp- och nedgång och djurens aktiviteter för att uppnå bästa möjliga fotoresultat. Vi går ofta upp före soluppgången, vilar och sover siesta mitt på dagen och utnyttjar kvällsljuset så mycket vi kan. Man kan följa med på resan även som nybörjare inom fotografi, men då måste man vara medveten om resans målsättning och premisser. På vanliga turistresor kanske man knäpper en bild och sedan vill man vidare. Här handlar det om att söka bästa fotoljuset och att stanna länge på platser med intressanta motiv för att utforska alla fotografiska möjligheter. Första dagen hålls en introduktionskurs i fototeknik. Där efter hjälps vi åt att utvecklas som fotografer. Resan lämpar sig både för nybörjare och för proffs.

Vi reser med fyrhjulsdrivna bilar där alla deltagare har fönsterplats. Att resa och campa i Namibia påminner om resande i Australiens ökenlandskap. Vi kommer att vistas en hel del i ett mycket torrt klimat men också vid kusten där dimman rullar in från havet. Nationalparken Etosha imponerar med sitt djurliv som vi kommer riktigt nära. När vi inte bor i läger övernattar vi på hotell eller guest house i städer. Vi har tillgång till el för datorer och laddning av batterier även i tältlägren. Sammanlagt får vi cirka 40 timmar uppdelade på 10 bilturer i Etosha nationalpark för fotografering  av  vilda  djur, en och en halv dag i Namiböknen och en förmiddag med egen båt för fotografering av pelikaner. För att inte resan ska bli alltför krävande har man möjlighet att hoppa över vissa aktiviteter och istället sova ut, vila vid polen eller redigera bilder i egen dator.

 

Datum 2018 och preliminärt 2019

 

Man ska vara i Namibias huvudstad Windhoek senast den 2 november 2018.

Man kan lämna Windhoek tidigast morgonen den 14 november.

 

Pris 2018

 

39 650 kronor. Detta inkluderar samtliga kostnader på plats i Namibia, även dricks till guider och restaurangpersonal. Priset kan komma att justeras om växlingskursen ändras markant. Riktpriset är 57 000 namibiska dollar. Flygbiljetter ingår inte i priset.

 

Pris 2019

 

Ännu ej fastställt

 

PRELIMINÄRT PROGRAM

Dag 1. Ankomst Windhoek

 

En chaufför möter på flygplatsen och kör de 4,5 milen till vårt hotell eller guest house i Windhoek. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag på restaurang.

 

Dag 2. Windhoek–Namiböknen

 

Färdsträcka 350 km
Vi kör den närmaste vägen till de röda sanddynerna i Sossusvlei som ligger sydväst om Windhoek i nationalparken Namib-Naukluft. Vägen är asfalterad första sträckan. Efter ett par timmar kommer vi in på glest trafikerade men väl underhållna grusvägar som är typiska för det här landet. Vår målsättning är att få upp tälten på campingen i Sesriem vid entrén till nationalparken under tidig eftermiddag. Vi ägnar den sena eftermiddagen åt fotografering av sanddynerna i Sossusvlei. Den röda sanden glöder i det vackra eftermiddagsljuset. Sanden kommer från en flod med många namn, Orange, Gariep, Groote eller Senqu River som flyter i söder. Vid flodmynningen sköljs rött sediment ut i havet och trycks sedan in mot stranden av Atlantvågorna. Från stranden blåser sanden in mot land och bildar sanddyner.
Nationalparken stängs vid solnedgången och då ska vi vara tillbaka i vårt läger. När solen försvinner bakom horisonten börjar geckoödlor kväka runt tältplatsen. Skygga rävar smyger i gråzonen mellan lägerlampornas ljus och Afrikas mörka natt.

Dag 3. Namiböknen

 

Färdsträcka 120 km
Vi stiger upp tidigt för att bege oss till Death Vlei, Döda Dalen, Namibias mest välkända och fotograferade dal. Vi ska nu ta oss igenom hela Sossusvlei för att komma vidare till Death Vlei. Vi färdas dit medan det fortfarande är mörkt. De första cirka fem milen är asfalterade. När asfaltvägen tagit slut fortsätter vi i den lösa sanden. För att kunna göra det kopplar vi in bilarnas fyrhjulsdrift och tömmer däcken på halva lufttrycket. Då kommer vi inte att gräva ner oss och fastna i sanden. Under en halvtimmes körning vaggas vi fram i spårig lös sand som bara lyses upp av bilens strålkastare. Vi parkerar i gryningen och fortsätter till fots en dryg kilometer innan vi är framme. Det speciella med Death Vlei är de spektakulära döda träden som avtecknar sig mot vit saltmättad jord och röd sand. Det är nu vi har glädje av att vi stigit upp så tidigt. Med lite tur är vi helt ensamma i dalen medan solen stiger över dynerna. Våra fotomöjligheter är ypperliga. Efter någon dryg timme fylls landskapet med busslass av turister. När vi fått bilder vi är nöjda med äter vi en fin frukost vid Shaded Tree Picknik Area längst in i Sossusvlei. Lunch äter vi i lägret där vi också vilar före kvällens fotosession vid sanddynen Elim 4,5 kilometer från lägret.

 

Dag 4. Namiböknen–Swakopmund

 

Färdsträcka 350 km
Vi förflyttar oss från den röda sandöknen till den tyskinfluerade kuststaden Swakopmund. Vi kör genom kuperad terräng på upp till 800 meter över havet och korsar Vädurens vändkrets. Lite nu och då stannar vi för att fotografera naturen. Ju närmre kusten vi kommer desto mindre dammar grusvägen tack vare att salt som blåser in från havet binder jorden. Tre mil söder om Swakopmund stannar vi vid hamnstaden och viken med samma namn, Walvis Bay. Där kan vi beundra stora flockar av flamingos. Sedan fortsätter vi till Swakopmund för att checka in på vårt hotell och gå på restaurang.

Dag 5. Walvis Bay och Swakopmund

 

Det kan blåsa lite småkyliga vindar från havet och det här är en av få dagar då vi kanske behöver ha långbyxor och långärmad tröja. Vi åker tillbaka till Walvis Bay och ägnar halva dagen åt att fotografera pelikaner från båt. En besättningsman lockar fåglarna med fisk. De tar fisken från hans hand vid båtens reling. Vi kan därför fotografera flygande pelikaner på nära håll. Vid lunch bjuds vi på lokalt odlade ostron ombord innan vi återvänder till Swakopmund. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Vi äter middag på restaurang.

 

Dag 6. Swakopmund– Madisa Camp

 

Färdsträcka 330 km
Vi kör norrut längs med den karga kusten. Det regnar nästan aldrig här och vegetationen består av lavar som överlever tack vare morgondimman som väller in från havet. Vi besöker en sälkoloni i Cape Cross. Här finns flera tusen pälssälar som samlas för att para sig och föda ungar. Efter lunch fortsätter vi cirka 15 mil inåt land och passerar Namibias högsta berg Brandberg som är drygt 2 500 meter över havet. Vi slår läger i Madisa Camp i Damaraland. Luften är torr och klar och natthimlen överdådig.

Dag 7. Damaraland

 

Färdsträcka 350 km
Idag får vi se klippristningar i Twyfelfontein. Detta är en dal som bushmännen för länge sedan brukade skrämma in viltet i för att kunna jaga. I Damaraland där vi nu är lever Namibias berömda ökenelefanter. Om vi har tur kan vi få se dem.
Efter en lunch i staden Outjo ändrar vi kurs norrut och gör vår första game drive, bilsafari, framåt eftermiddagen i nationalparken Etosha. Lägren i nationalparken är inhägnade för att skydda besökarna mot de vilda djuren. Av säkerhetsskäl får vi från och med nu bara vistas utanför våra bilar när vi befinner oss innanför lägrens höga inhägnader. Vi slår läger i Okaukuejo Rest Camp och övernattar i tält.

 

Dag 8 och 9. Etosha nationalpark, Okaukuejo Rest Camp

 

Etosha är en av Afrikas förnämsta nationalparker. Här finns gott om lejon, elefanter, noshörningar och giraffer. Det finns mängder av springantiloper, schakaler och oryxantiloper.
Vi äter frukost medan det fortfarande är mörkt och är redo för en game drive så fort solen går upp och lägrets grindar öppnas. Vi kör från vattenhål till vattenhål för att komma nära djuren som släcker sin törst. Vi håller ögonen öppna hela tiden för att se om vi stöter på något vilt mellan buskar och träd. Plötsligt kan en leopard eller gepard dyka upp från ingenstans. Mitt på dagen passar vi på att vila och kanske ta oss en siesta för att orka med de långa dagsaktiviteterna. Eftermiddagens biltur startar vid tretiden och vi återvänder till lägret vid solnedgången.

Dag 10. Etosha nationalpark, från Okaukuejo Rest Camp till Namutoni Rest Camp

 

Efter en mycket tidig frukost lämnar vi Okaukuejo-lägret vid soluppgången. Vi kör österut i nationalparken och passerar ett stort antal vattenhål med mängder av djur. Vi gör ett stopp mitt på dagen i lägret Halali för att äta lunch på restaurang och få ett par timmars vila vid polen. Sedan fortsätter vi mot Namutoni. När vi satt upp tälten i det nya lägret passar vi på att göra en sista game drive innan grindarna stänger för kvällen.

 

Dag 11. Etosha nationalpark, Namutoni Rest Camp

 

Idag utforskar vi de vattenhål som ligger nära Namutoni. Vi stiger upp mycket tidigt och ger oss av när lägrets grindar öppnar, vilar mitt på dagen, gör en ny game drive på eftermiddagen och återvänder sent.

Dag 12. Etosha nationalpark –Windhoek

 

Färdsträcka 490 km
Efter en avslutande game drive till några närbelägna vattenhål lämnar vi Etosha och återvänder till huvudstaden. Där checkar vi in på hotell eller guest house och avslutar dagen med en avskedsmiddag på restaurang.

 

Dag 13. Hemresa

 

Efter frukost blir det transport till flygplatsen.

Generellt gäller att man de flesta dagar kan välja att avstå från utflykter och istället vila. Detta för att resan inte ska bli för krävande.

DETTA INGÅR I PRISET

 

 

• Transfer från och till flygplats

• Samtliga lokala transporter

• Entréavgifter till nationalparker och sevärdheter som besöks enligt programmet

• Båtfärd i Walvis Bay för foto av pelikaner inklusive transfer från Swakopmund

• Samtliga måltider i restauranger

• Ett glas vin, en öl eller en dricka vid restaurangbesök

• Samtliga måltider i läger

• Del i tvåbäddsrum på hotell

• Del i tvåmanstält i läger

• Madrass och underlakan när vi campar

• Dricks till chaufförer, medhjälpare och servitörer

• Färdledning och fotoinstruktioner av Alve Henricson

• Guidning på engelska vid sevärdheter

• Lagstadgad resegaranti

 

 

 

DETTA INGÅR INTE I PRISET

 

 

- Flygbiljett från och till Sverige

- Öl, vin och andra drycker (utom vid restaurangbesök)

- Sovsäck och kudde

- Avbeställningsskydd

- Reseförsäkringar

BOENDE

 

 

Vi övernattar mestadels på välorganiserade campingplatser med varmvattendusch, el och simbassäng. På de flesta campingplatserna finns även restaurang och bar.

Vi har med allt som behövs för att klara oss själva i lägren. Våra tält är rymliga safaritält som vi hjälps åt att sätta upp. Det går på några minuter. Vi har med oss bord, bekväma stolar och egen belysning. Dessutom har vi ett särskilt bord för att ladda kamerabatterier och arbeta med våra egna datorer. Fem centimeter tjocka skumgummimadrasser och underlakan tillhandahålls. Sovsäck, som oftast används som täcke, tar man med själv eller hyr. Det räcker med en enkel tresäsongs sovsäck. Blir nätterna kyliga kan man ha på sig ett lätt ställ i merinoull. Som kudde kan man använda en packpåse med kläder eller så kan man ta med en billig vakuumförpackad kudde som man sedan lämnar kvar.

Fyra nätter bor vi på hotell eller guest house i städerna Windhoek och Swakopmund.

Vi har bord och stolar med oss i en släpvagn. Här äter vi en sen frukost i Namiböknen efter morgonens första fotosession.

Frukost i Etosha nationalpark. En av deltagarna och vår kock hjälps åt att diska.

MAT

 

 

När vi bor i läger äter vi frukost, lunch och middag vid vår tältplats. Maten tillagas av vår lokala personal, oftast över öppen eld. Man behöver inte vara rädd att bli magsjuk, hygienen är hög. Det är upp till var och en av deltagarna att välja hur mycket man vill hjälpa till med hushållsarbetet.

I städerna äter vi frukost på vårt hotell eller guest house och middag på restaurang. Åker vi långa sträckor med bil har vi med matsäck.

Har man särskilda matbehov meddelar man detta när man bokar resan.

 

 

 

TILLVAL

 

 

Det är möjligt att boka eget tält och eget rum på hotell. Det går också bra att hyra sovsäck. Kontakta Alve Henricson för information om priser.

 

 

 

BETALNING

 

 

Anmälningsavgift på 4 000 kronor betalas inom 10 dagar från att bokning bekräftats.

Slutbetalning görs senast 90 dagar före avresa.

Betalning av resan görs via bankgiro. Man kan inte betala med kredit- eller betalkort. Anmälningsavgift och eventuella andra inbetalningar återbetalas om resan inte blir av på grund av att för få deltagare anmält sig. Minsta antalet deltagare är fem personer.

 

 

 

AVBESTÄLLNINGSREGLER

 

 

Om man avbeställer sin resa tidigare än 90 dagar före avresan får man tillbaka det man har betalat minus anmälningsavgiften. Avbeställer man senare får man inte tillbaka något av det man betalat. Därför är det bra att skaffa avbeställningsskydd.

 

 

 

AVBESTÄLLNINGSSKYDD

 

 

Kolla först vad din hemförsäkring täcker. Behöver du komplettera ditt avbeställningsskydd kan du teckna en reseförsäkring till exempel hos Gouda reseförsäkringar. Priset är vanligtvis fyra procent av det belopp du vill försäkra.

 

 

 

FLYGRESA

 

 

Man bokar enklast och billigast själv. Behöver man hjälp kan Alve Henricson ge rekommendationer.

 

 

 

VATTEN

 

 

Vi kan dricka det lokala kranvattnet i Namibia. Det finns alltid dricksvatten i större behållare i bilarna. Därifrån kan man fylla sin egen privata vattenflaska. En sådan flaska kan man skaffa vid någon av bensinmackarna vi stannar vid.

 

 

 

VÄDER

 

 

Namibia har ett torrt och behagligt klimat. Vi kommer att ha 15-25 grader dagtid vid kusten. I inlandet kommer vi att ha temperaturer på 20-35 grader, ibland kanske lite varmare mitt på dagen. Luften är torr och värmen brukar därför inte kännas påfrestande. Nätterna kan bli kalla.

 

 

 

KLÄDER

 

 

För det mesta klarar vi oss med sandaler, kortbyxor och T-tröja. Använder man skor i sanddynerna fylls dessa lätt med sand. Vid kusten, där det kan vara kyligt och blåsigt och under tidiga mornar kan vi behöva långbyxor, tröja och en tunn jacka. Regnjacka kan vara bra att ha för säkerhets skull även om vi sällan får användning för en sådan. Ett tunt och lätt underställ i merinoull kan man använda som pyjamas vid kyliga nätter. Undvik tröjor i syntetmaterial som blir ganska obehagliga i det varma klimatet där de luktar illa efter ett par timmars användning. Detta är något som användaren av kläder i syntetmaterial sällan märker medan deras medpassagerare kan uppleva lukten som mycket störande. Bomullströjor är bättre. Det går att handtvätta kläder i läger eller på hotell.

 

 

 

TA MED

 

 

Ficklampa eller pannlampa, solglasögon, solhatt, myggmedel, tvål, schampo, liten handduk (kanske i syntet som torkar snabbt) och sovsäck. En packpåse med kläder kan användas som kudde. Man kan också ta med en vakuumförpackad kudde.

 

 

 

BAGAGE

 

 

Tänk på att resa lätt. Ta bara med det du absolut behöver. Vi ser helst att du, utöver kamerautrustning inte har med mer än 15 kilo i en mjuk väska, en trunk med hjul eller ryggsäck. Hårda resväskor kan inte stuvas lika lätt i bilarna.

 

 

 

FÖRSENAT INCHECKAT BAGAGE

 

 

Det händer att incheckat bagage blir försenat vid långflygningar. Det kan därför vara bra att anlända en dag i förväg till Windhoek. Kommer man samma dag som välkomstmiddagen och det incheckade bagaget är försenat, då måste man begära av personalen på flygplatsen att bagaget flygs vidare nästa dag till Sesriem Camping Site vid Sossusvlei. Om de inte kan garantera att ditt bagage kommer till Sesriem Camp Site nästa dag finns risk att du inte får det förrän vid resans slut.

 

 

 

FÖRSENAD ANKOMST

 

 

Om ditt flyg till Namibia skulle råka vara försenat och du anländer till hotellet i Windhoek senare än klockan 8:00 samma dag som vi reser från staden, då får du kräva av ditt flygbolag eller försäkringsbolag att de ordnar med flygtransport till Sesriem Camp Site vid Sossusvlei. Vi kommer inte att kunna vänta i Windhoek utan är tvungna att fortsätta resan enligt vårt program.

 

 

 

PENGAR

 

 

I Namibia kan man betala både med sydafrikanska rand och med namibiska dollar (N$). Den namibiska valutan är bunden till den sydafrikanska. Betalar man med rand får man tillbaka namibiska dollar i växelpengar. Det finns uttagsautomater i städer och man kan betala med kort i stora varuhus. Utöver dina egna kostnader för till exempel öl, vin och souvenirer kommer du i princip inte att behöva några kontanter under resan.

 

 

 

DRICKS

 

 

I Namibia är det brukligt att man lämnar dricks. Under den här resan är dricksen inkluderad i priset. Av det du betalar för resan går cirka 800 kronor till dricks för lokal guide, medhjälpare och servitörer.

 

 

 

MOBILTELEFONER

 

 

Mobiler har täckning nära större tätorter och vid lodger, men man kan inte räkna med täckning ute i vildmarken. Wi-Fi fungerar i allmänhet mycket dåligt i hela Namibia.

 

 

 

EL-ADAPTER

 

 

I Namibia används 230 V, 50 Hz ström, alltså nästan samma som i Sverige. Namibias elkontakter är av typ D och desamma som används i Sydafrika. Färdledaren tar med el-adaptrar som deltagarna kan koppla batteriladdare och datorer till när vi är i tältlägren. Vill man ha egen adapter för de tillfällen vi bor på hotell kan man skaffa en sådan på plats i Namibia. Har man många batteriladdare bör man ta med svenskt grenuttag.

 

 

 

MALARIA

 

 

Det finns ingen risk att bli smittad med malaria i ökenområdena i Namibia. Risken att bli smittad av malaria i Etosha nationalpark är lika liten som risken att bli träffad av en blixt i Sverige. Trots detta finns myggnät i tälten och man kan använda myggmedel. Under den torra perioden ser man sällan mygg i Etosha.

 

 

 

VACCINATIONER

 

 

Utöver ditt vanliga grundskydd som du får när du bor i Sverige behövs inga ytterligare vaccinationer i de områden vi besöker.

 

 

 

PASS

 

 

Observera att ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader från den dag du planerar lämna Namibia.

VÅR RUTT

 

 

I Namibia består stora delar av vägnätet av grusvägar.  Dessa är väl underhållna av det lokala vägverket.

RESENÄRERNAS OMDÖMEN OM  DEN HÄR RESAN

Gruppen som genomförde resan 2016.

Mats Stenhag: "Kombinationen av en svensk färdledare med tydligt ansvar för upplägg och fotomomenten samt en lika erfaren lokal färdledare var oslagbar. De lirade ihop. Lokala guiden bjöd på sig själv och delade med sig av sitt liv och hur det är att leva i Namibia. Samtidigt var han förträfflig i sitt guidande med massor av kunskap och erfarenhet av Etosha och dess växt- och djurliv. Här fanns från bägge färdledarna ett engagemang att fungera i samverkan med deltagarna. Så föredömligt! Resan var välplanerad och svarade väl upp mot beskrivningen, väl utnyttjad tid, upp tidigt! All information om resan andades äkta engagemang och var ärligt beskriven. Inga floskler eller försköningar. Resan i sig innebar långa tider för transport i bil men upplägget med insprängda hotellnätter i mitten, ofta två övernattningar på samma ställe, gemensamma luncher och middagar då och då på restaurang gjorde att resandet blev överkomligt. Tidiga morgonrutiner gav mer innehåll och minskade stress på de platser vi stannade. En av bilarna havererade mitt under game drive i Etosha. Lugnt och vänligt men bestämt tog Alve befälet och tillsammans med lokala guiden säkrade han gruppens känsla av trygghet samtidigt som ringa tid föll bort från game driven. Föredömligt!"

 

Carin Erlandsson: "Visst är det skumpigt på vägarna och ibland långt, men annars får vi ju inte se något! Maten var suverän med enkla medel. Gott! Lite mycket mackor till lunch vid transportsträckorna men det är OK. Det gäller att man förstår värmen, men man får uppleva fantastiska saker. Det vore roligt om andra kunde få uppleva samma sak. Resan ger inte bara exceptionella fotomöjligheter utan även outplånliga intryck. Som helhet: En fantastisk resa och ett minne för livet! TACK!"

FOTO

 

 

 

Om man inte har foto som största intresse är det bra om man är inställd på att njuta långa stunder av den magnifika naturen. Erfarna fotografer vill nämligen för det mesta stanna länge på olika platser för att få det där extraordinära fotografiet. Bara en bild på en noshörning rätt upp och ner räcker inte. Man vill fånga det speciella.

Vi kommer att kunna samtala om fototeknik och bildkomposition under våra lediga stunder. Hur mycket man lär sig om foto beror till stor del på hur pass intresserad man är och på hur mycket man frågar ut sina mer erfarna reskamrater och reseledaren.

Tänk på att olika kameror arbetar på olika sätt. Även en erfaren fotograf kan ha svårt att ge svar på hur andras kameror fungerar. Ta därför med din kameras manual.

Vi ska göra allt vi kan för att komma nära de vilda djuren, men trots det kan det vara bra att ha ett kraftigt teleobjektiv. Populära objektiv för safari är zoomarna 100-400 mm och 150-600 mm. För fotografering av landskap är ett vidvinkelobjektiv att föredra. Har man en kamera med APS-C-sensor rekommenderas 15-85 mm eller 18-35 mm zoom. Har man en fullformatskamera brukar en 24-105 mm zoom räcka ganska långt om man inte vill satsa pengar på ett större vidvinkelobjektiv.

Det är i stort sett bara när vi är vid sanddynerna i Sossusvlei och nattetid i lägren som vi kommer att ha möjlighet att använda stativ. Vill du använda stativ här så ta med ett. En stor del av fotograferingen sker från bilar där vi lutar kamerorna mot ett öppet fönster. Här är stativ inte användbart.

Vi kommer inte att ha mycket tid till redigering av bilder. För det mesta kommer vi att vilja vila när vi är i våra läger. Men för dem som fotograferar mycket kan det bli nödvändigt att ha med en dator för att göra backup av bilder. Man får också en bättre uppfattning av bildresultatet när man ser bilderna i en dator och kan då justera fotograferandet därefter. Men man klarar sig bra på resan utan dator. Det enda man då ska tänka på är att ha med tillräckligt många minneskort. Vissa fotografer kan behöva mellan 300 och 500 GB lagringsutrymme innan de har raderat bilder. Slutlagringen blir givetvis mycket, mycket mindre.

Tänk på att det kan blåsa en hel del sand i öknen. Du bör därför skydda kameran med ett hölster eller mindre väska. Större kameraväskor får lätt in damm och sand när man öppnar dem. Därför är hölster att föredra.

© Alla bilder på den här sidan med undantag för gruppbilden är fotograferade av Alve Henricson.

 

 

 

Telefon: +46 708 727 838    E-post: alve@henricson.eu

alve@henricson.eu