Nordvästra Argentina - En jordnära resa

Datum enligt överenskommelse

Upplev en kavalkad av berg i regnbågens alla färger. Allt från fuktig regnskog på Andernas östra sida till saltöken på höglandet. Indiankulturer med urgamla anor och byar som helt saknar moderniteter. Öster om Anderna har vi låglandet Gran Chaco, ett stort och glest befolkat slättområde. Här bor bland annat indianerna wichís och tobas. På de östra sluttningarna av Anderna finner vi den fuktiga regnskogen Yungas, Argentinas artrikaste område. När vi förflyttar oss längre västerut kommer vi till stora dalar som bryter sig in i Anderna. När man rör sig uppåt i dalarna får man uppleva hur landskapet växlar från grön regnskog till kaktusklädda sluttningar och till snöklädda bergstoppar. Längst upp i Argentinas nordvästra hörn, drygt 3 500 meter över havet, finns en högplatå. Området kallas Altiplano de Atacama. Här finner man stora saltöknar och byar där indianerna kollas bor. På den här resan tar vi oss till  ställen långt från allfarvägarna.

Yungasområdet vid den östra sluttningen av Anderna.

Vi reser i en liten grupp med eget fordon och kan stanna var och när vi vill. Vi anpassar resrutten efter evenemang som marknader, lokala fester och karnevalsfirande. Deltagarnas intressen påverkar också val av rutt. Den spektakulära naturen följer oss hela tiden och vi väljer själva hur mycket vi vill uppleva av den lokala kulturen.

Vicuñas på Salinas Grandes.

DATUM

 

 

Den här resan genomförs när det finns intresse och vid de tidpunkter som deltagarna önskar och researrangören och guiden Alve Henricson befinner sig i Sydamerika. Lämpliga tidpunkter på året kan vara december eller februari.

PRIS

 

 

Priset beror på vald rutt, antal deltagare och resans längd. Man kan räkna med cirka 29 000 kronor per person om man är två deltagare och resans längd är cirka 14 dagar. Flyg till Argentina tillkommer.

I närheten av El Cafayate.

PRELIMINÄRT PROGRAM

Ingen resa blir den andra lik och det följande är bara ett exempel på hur resan skulle kunna vara upplagd. De resor som genomförts hittills har varierat. Vi har inte ett spikat schema, utan prioriterar det deltagarna är mest intresserade av. Vissa resenärer är mer intresserade av att få uppleva den lokala kulturen och lokala evenemang, medan andra resenärer är mer intresserade av naturen. Alve Henricson pusslar ihop rutten för att upplägget ska bli så bra som möjligt.

Kolonial byggnad i provinshuvudstaden Salta.

Dag 1

Ni möts på flygplatsen i provinshuvudstaden Salta av Alve Henricson. På kvällen äter vi en välkomstmiddag i stadens centrum.

 

Dag 2

Till Cafayate 1 683 meter över havet och med 14 000 invånare.

Idag börjar vi vår bildfärd. Från Salta kör vi mot den lilla staden Cafayate på en väg som snirklar sig uppför bergen. Vi tar god tid på oss för att njuta av intrycken. Vi gör många stopp för att beskåda imponerande bergsformationer i fantastiska färger. Vi är nu i en del av Anderna. Cafayate ligger i ett område som är ett av Argentinas centra för produktion av kvalitetsviner. Den lugna småstaden ligger omgiven av gröna vingårdar som i sin tur omringas av bergen. Cafayate är känt för druvan torrontés som ger aromatiska torra vita viner.

Quebrada de las Conchas i provinsen Salta.

Dag 3

Till Cachí 2 500 meter över havet och med 2 600 invånare.

Vi befinner oss i en sänka där flera dalar möts. Detta område kallas Valles Calchaquíes, alltså Calchaquídalarna. Vår resa fortsätter norrut på den omtalade vägen Ruta 40 som just här följer dessa dalar. Vi stannar på många ställen vid vägen för att se på färgad sandsten, overkliga klippformationer och den fantastiska utsikten. Cachís lilla centrum består av välbevarade kolonialbyggnader där man kan strosa runt och slå sig ner på trevliga uteserveringar.

 

Dag 4

Till San Antonio de los Cobres 3 950 meter över havet och med 5 500 invånare.

Från Cachí kör vi genom en skog av stora kaktusar i nationalparken Los Cardones. Här finns möjlighet att se kondorer. Från ett högt pass tar vi oss nerför en sicksackande väg som heter Cuesta del Obispo. När vi befinner oss i höjd med staden Salta kör vi in i en ny dal som tar oss upp till San Antonio de los Cobres. Det är en gammal gruvby där det bor många kollaindiander. Vi reser parallellt med järnvägen El Tren de las Nubes och besöker ruinerna Tastil där över 2 000 personer levde före kolonisationen.

Berget med de sju färgerna vid byn Purmamarca.

Dag 5

Till Alfarcito 3 600 meter över havet och med ett par hundra invånare.

Efter ett besök vid den 223 meter långa och 21 meter höga tågviadukten La Polvorilla, fortsätter vi till en stor saltöken, Salar Grande. Vi befinner oss på den jättelika högplatån Puna de Atacama som sträcker sig över ett område på 470 000 kvadratkilometer. Höjden på platån varierar mellan 3 500 och 4 500 meter över havet. Framåt eftermiddagen kommer vi till den lilla byn Alfarcito där kollaindianer bor. De är anpassade till den höga höjden. De kan till exempel oberörda spela fotboll, medan vi européer får ta det lugnt för att luften har så lite syre.

 

Dag 6

Till Yavi 3 516 meter över havet och med 300 invånare.

Har vi tur kan vi se flamingos i sjön Guayatayoc. Uppe på högplatån rör vi oss mot Bolivias gräns och den lilla byn Yavi med blandad befolkning. Här kan vi se kolibrier, besöka ett museum som berättar om kolonialtiden och promenera längs en liten flod. På flodens stränder bedrivs ett småskaligt och gammaldags jordbruk på små bördiga jordplättar. Vi övernattar i jordtegelhus och äter de lokala maträtterna.

Kolibri i Yungas.

Dag 7

Till Iruya 2 780 meter över havet och med 1 100 invånare.

Nu vänder vi söderut. Vi har lämnat högplatån och kör i dalar mellan höga bergväggar. Husen klänger sig fast vid bergen intill de branta gatorna i Iruya. De är byggda av bränt tegel eller adobe som är det traditionella soltorkade teglet. Några av indiankvinnorna går klädda i traditionella dräkter. Landsvägen är här en återvändsgränd. Befolkningen står i förbindelse med grannbyarna via småstigar där de tar sig fram antingen till fots eller på häst- och åsnerygg. Hit reser en hel del lokala turister. Därför kan man finna rätt många privata hus där man kan få övernattningsrum och enkel frukost.

 

Dag 8

Tillbaka till Salta

Idag reser vi söderut i dalen Humahuaca, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, till staden med samma namn. Här besöker vi marknaden och stadens torg innan vi kör vidare till ett bergsområde med regnskogskaraktär. Därefter fortsätter vi till Salta.

Byn Iruya.

Dag 9

Uppehåll i Salta

Kommer man till staden Salta den 20 februari kan man få se en parad där flera hundra gauchos, sydamerikanska cowboys, hedrar sina förfäder. De firar då minnet av en strid deras förfäder utkämpade mot spanjorerna under befrielsekrigen. Vi kan fotografera färgglada ryttare till dess avtryckarfingret värker. Om man vill kan man ta linbanan till stadens utsiktsplats eller bara vila mellan alla intryck.

 

Dag 10

Till Andernas östra sida och det djungelliknande landskapet Yungas.

Nu kan vi välja, antingen kör vi till staden Libertador General San Martín som ligger vid infarten till nationalparken Calilegua eller till ett privat naturreservat i bergen Santa Barbara. I Libertador firas karnevalen med färggranna parader under februari månad. I Santa Barbara är tempot avsevärt lugnare. Där hyr vi ett hus mitt i skogen Yungas och lyssnar på fåglarnas sång.

Karneval i byn San Francisco.

Dag 11

I Yungas

Om vi är i Libertador gör vi en dagsutflykt till den lilla byn San Francisco med 350 invånare som bor 1 475 meter över havet. Vi får uppleva Yungasskogen och det frodiga växt- och djurlivet när vi kör genom nationalparken Calilegua. Byn San Francisco klättrar på kullar i en stor dal och vi har utsikt över grönklädda berg där molnen ofta slickar sluttningarna. Här går hästar och åsnor och betar i vägkanterna. Vi övernattar i Libertador.

Om vi är i Santa Barbaras privata naturreservat guidas vi av det lokala värdparet. Med medryckande entusiasm berättar de om växter och fåglar. Här finns den största mångfalden av fåglar och växter i Argentina. Har vi tur kan vi se tukaner och kolibrier. På kvällen äter vi en asado, den argentinska grillade nationalrätten.

 

Dag 12

Åter till Salta

Vi kör till Salta där vi äter en avskedsmiddag och sover en sista natt innan flygresan hem.

Fotograf Claes Grundsten gjorde den här resan 2016. Han tog en del av de bilder som finns i hans bok Bergtagen. Här tar han bilden som finns på sidan 84 i boken.

RESENÄRERNAS OMDÖMEN OM DEN HÄR RESAN

Reinhold Skoglund besöker här indianbyn Alfarcito där flickan Lujan bor.

Ulla-Britt Ericsson: "Hela resan var en enda stor kedja av höjdpunkter. Vi kunde väl aldrig ha föreställt oss att det finns en sådan natur, otroliga bergsformationer och oändliga färgskiftningar. Vi fick komma till indianbyar med vänliga, hjälpsamma människor och vi fotograferade den ena rovfågeln efter den andra med fyra kondorer som höjdpunkt. Inte heller att förglömma den första förmiddagen, då vi hamnade bland hundratals glada gauchos till häst. Det var en resa fylld med intryck och upplevelser.”

Ute Eitel och Cato Elnaes: "Vi har varit med på en alldeles otrolig resa. Vi upplevde ursprungligt karnevalsfirande med den lokalt producerade drycken chicha och dans. Vi har sett massor av fåglar och kolibrier, de måleriska bergen, liksom alla de andra pärlorna Alve hade planerat in. Vi har ätit mycket god mat och träffat många intressanta och trevliga människor. Med Alves förmåga att finna det unika och ovanliga blev turen ett minne för livet för oss och vi rekommenderar den å det varmaste."

Reinhold Skoglund: "Jag åkte med Alve Henricson genom norra Argentina och i sydvästra Bolivia till La Paz 2017. Vi rörde oss på hög höjd och på småvägar som tog oss till avlägsna byar och småstäder i och längs Andernas bergskedja, långt från de vanliga turiststråken. En fantastisk resa där Alve, tack vare att han talar spanska språket perfekt, hela tiden visade sin förmåga att öppna dörrar så att vi kom i kontakt och samspråk med människor i såväl indianbyar som övrig lokalbefolkning. Vi avslutade med att cykla Dödens Väg, en av de farligaste vägarna i världen."

Fotografen Claes Grundsten och hans fru Jill Grundsten gjorde en tuff variant av resan med en rutt förbi gruvfälten högt uppe i Anderna.

PRAKTISK INFORMATION

I priset ingår

 

 

 • Svensk färdledare som talar flytande spanska.
 • Frukost, lunch och middag varje dag. Räkna med att det på vissa ställen kan bli mycket enkla måltider.
 • Mineralvatten till måltider.
 • Del i tvåbäddsrum i städer, i vissa indianbyar del i flerbäddsrum.
 • Fotoinstruktion av Alve Henricson.
 • Specialutrustad bil med extra reservdäck, extra bränsletank och annan utrustning.
 • Lagstadgad resegaranti utfärdad till Kammarkollegiet.

I priset ingår inte

 

 

 • Flygbiljetter från och till Sverige.
 • Kostnader för eventuella egna utflykter och guidade turer som inte nämns i programmet.
 • Entréavgift till museum och linbana i Salta eller andra liknande entréavgifter.
 • Reseförsäkring.
 • Dricks i restauranger. Det är lagom med 10 - 20 kronor per måltid.

Flamingos i sjön Guayalayoc.

Betalning

 

Anmälningsavgift 5 000 kronor betalas senas 10 dagar efter det att bokning bekräftats.

Slutbetalning görs 90 dagar före resans start.

 

 

Tillval

 

Om man vill ha enkelrum där detta går att få betalas mellanskillnaden på plats.

 

 

Avbeställningsregler

 

Om man avbeställer sin resa tidigare än 90 dagar före avresan får man tillbaka det man har betalat minus anmälningsavgiften. Avbeställer man senare får man inte tillbaka något av det man betalat. Därför är det bra att skaffa avbeställningsskydd.

 

 

Avbeställningsskydd

 

Kolla först vad din hemförsäkring täcker. Behöver du komplettera ditt avbeställningsskydd kan du teckna till exempel Gouda reseförsäkringar. Priset är vanligtvis några procent av det belopp du vill försäkra.

Tolar Grande.

Fysisk ansträngning

 

Vi färdas med bil och tar korta promenader.

 

 

Fordon och antal deltagare

 

Om gruppen består av en eller två personer görs resan med en bil som Alve Henricson äger i Argentina. Blir det fler deltagare hyrs en minibuss.

 

 

Hotellstandard

 

Vi övernattar på enkla hotell och i privata bostäder. Varmvatten, dusch och renlighet är minimikrav. I vissa områden finns inga hotell. Dessa platser kan man inte besöka om man har krav på hög hotellstandard. Vi vill kunna anpassa oss efter de rådande lokala omständigheterna. På det viset får vi uppleva något utöver det man får på vanliga turistresor.

Vulanen Llullaillaico, 6 739 meter hög är världens högsta vulkanen som varit aktiv under historisk tid. Här har man funnit tre mycket välbevarade mumier av barn som offrades under Incatiden. Dessa mumier finns nu i ett museum i provinshuvudstaden Salta.

Bagage

 

Utöver handbagage kan man bara ta med max cirka 15 kilo i en mjuk väska. Inga hårda väskor kan tas med i bilen. Undvik väskor med styva bottnar. Kontakta Alve för mer information om bagage. Res lätt!

 

 

Klädsel och utrustning

 

Utöver underkläder, byxor, skjortor eller T-tröjor och lätta skor eller sandaler behövs endast en tröja och en tunn regnjacka.

 

 

Övrig utrustning

 

Personlig necessär, solskyddsmedel, solglasögon, liten ficklampa, kamera med batteriladdare och tillräckligt lagringsminne. Om du inte är en van fotograf bör du ta med kamerans manual.

Adan Carrillo från byn Alfarcito under karnevalfirandet.

Karneval i byn Santa Ana.

Saltöknen Antofalla i provinsen Catamarca ligger en halv dags bilkörning från den lilla staden Antofagasta de la Sierra. Saltöknen ligger 3900 meter över havet, är 150 kilometer lång och har en yta på 970 kvadratkilometer.

Patagonienparakiter.

Cerro de los doce colores.

Karneval i byn San Francisco.

En typ av kaktus som kallas Cardón.

Saltöknen Pocitos.

Gavilán eller sparvhök.

Området El Tolar Grande 3500 meter över havet.

Fler bilder från nordvästra Argentina i Alve Henricsons blogg:

Kolibrier
Karnevalens ansikten

Salteños
Fotboll i indianby

Den allra nordligaste delen av nordvästra Argentina.

© Alla bilder på den här sidan är tagna av Alve Henricson.

Telefon: +46 708 727 838    E-post: alve@henricson.eu

alve@henricson.eu