Pumor i södra Chile

En fotoresa med Alve Henricson

 

Datum för 2019 är 2 till 17 januari för både fotografering av pumor och kryssning

2 till 9 januari 2019 för endast fotografering av pumor

 

Datum för 2020 är 9 till 24 februari för både fotografering av pumor och kryssning

9 till 16 februari 2020 för endast fotografering av pumor

Vid nationalparken Torres del Paine med sina magnifika bergstoppar vägleds vi av en mycket erfaren pumaspårare för att komma riktigt nära de vilda djuren. Förutom pumor finns här guanacos som är släkt med lamadjuren, strutslika ñandúer, rävar och imponerande kondorer. Som tillval kan man följa med på en veckas båttur i Magellans sund för att fotografera knölvalar, sjölejon, pälssälar och fåglar av många slag. Resan är speciellt framtagen för fotografer. Researrangören och färdledaren Alve Henricson är med och ger instruktioner och inspiration för bättre bilder av djur och natur.

Vi bor i eller i närheten av nationalparken Torres del Paine så nära som möjligt området där pumorna finns. Mycket tidigt på mornar, sena eftermiddagar och kvällarna är vi ute med vår pumaspårare. Mitt på dagen sover pumorna, då försöker vi också vila för att orka med de långa dagarna. Spåraren vi använder har lång erfarenhet av att arbeta med pumor och vi kan komma dem riktigt nära om vi följer hans instruktioner. Man måste vara lyhörd för pumornas beteenden och får inte störa dem. Vi använder ingen åtel och fotograferar pumorna i sin naturliga miljö. Vi går till fots och sitter inte instängda i bilar så som man gör vid fotografering av andra vilda kattdjur. Här finns också möjlighet att fotografera kondorer, guanacos och en fantastisk natur.

Som tillägg kan man göra en kryssning i Magellans sund och Eldslandet. Vi reser med en båt som har elva mans besättning. Från moderskeppet går vi ner i stora gummibåtar för att komma riktigt nära knölvalar och andra djur. Läs mer om resan med båt här.

 

 

DATUM 2019

 

Man ska vara i Punta Arenas, södra Chile senast 2 januari och man kan resa från Punta Arenas tidigast morgonen den 9 januari.

 

Datumen är anpassade för resan Kryssning bland valar, pingviner och albatrosser i Magellans sund och Eldslandets fjordar. Ska man med på den resan kan man lämna Punta Arenas tidigast morgonen den 17 januari.

 

PRIS 2019

 

Priset varierar beroende på vilken boendestandard man väljer. Det finns tre alternativ.

• Tält med dusch och toalett i närheten

• Mycket enkelt hotelliknande boende på estancia med egen toalett och dusch. El och värme finns bara kvällstid.

• Lyxhotell

 

Riktpriset är 33 400 kronor för boende på estancia. Det är viktigt att boka resan i tid om man vill ha extra bekvämt boende. I Torres del Paine blir hotellen bokade långt i förväg.

 

Datum 2020

 

Preliminärt 9 till 24 februari för både fotografering av pumor och kryssning

9 till 16 februari 2020 för endast fotografering av pumor

 

Pris 2020

 

Ännu ej fastställt.

 

PRELIMINÄRT PROGRAM

Dag 1. Samling i Punta Arenas

 

På Punta Arenas flygplats möts man av en taxi bokad av researrangören. Färdledaren Alve Henricson möter deltagarna när de checkat in på hotell. Om man kommer tidigt kan man fotografera hundratals skarvar på en gammal pir. På kvällen blir det välkomstmiddag där man får lära känna sina medresenärer. I Punta Arenas kan man lämna skrymmande utrustning. Till exempel lämnas här hårda väskor som inte går att stuva i vår buss eller ombord på båten M/N Forrest.

 

Dag 2. Museer och marknader

 

Detta är en buffertdag ifall incheckat bagage blivit försenat. Vi passar på att lära känna Punta Arenas som har cirka 150 000 invånare. På förmiddagen besöker vi en fullskalig kopia av Magellans båt Nao Victoria som seglade hit på femtonhundratalet. På eftermiddagen besöker vi lokala museer som ger oss en inblick i regionens historia.

Dag 3. Resa till Torres del Paine

 

Från Punta Arenas åker vi cirka 20 mil över slätten Pampas till staden Puerto Natales där vi äter lunch. Här kan vi fotografera svarthalsade svanar som för det mesta ligger i vattnet nära stadens strandlinje. På eftermiddagen reser vi de resterande 14 milen till nationalparken Torres del Paine. Hur vi åker beror på gruppens storlek. Är vi få reser vi med bil, är vi fler har vi minibuss.

 

Dag 4, 5 och 6. Fotografering av pumor och andra djur i Torres del Paine

 

I Torres del Paine tar vi in på de boenden som deltagarna valt.

 

En mycket erfaren pumaspårare hjälper oss att söka upp pumorna. Det blir tidiga mornar. Vi äter frukost före soluppgången. Från boendet åker vi i olika fordon. Spåraren har sin egen bil och vi har vår bil eller minibuss. Spåraren och Alve Henricson som leder gruppen har kontakt via radio. Hur mycket vi får promenera från platsen där vi lämnar fordonen beror på var pumorna befinner sig. Ibland går vi bara några hundra meter men vi får också vara beredda på att vandra några kilometer både under förmiddagar och eftermiddagar. För att orka med de långa dagarna försöker vi vila mitt på dagen efter lunch. Och tycker man att man vill hoppa över ett fotopass för att vila går det utmärkt.

Utöver pumor kan vi fotografera guanacos, ñandúer, kondorer och fantastisk natur. När vi är ute i fält bär vi minimal packning med fotoutrustning, tröja, regnkläder och något att dricka.

Dag 7. Resa till Punta Arenas

 

Vi körs med buss eller bil till Puerto Natales där vi äter lunch. Vi åker vidare till Punta Arenas och äter middag efter att vi checkat in på hotell.

 

Dag 8. Flyg från Punta Arenas eller fria aktiviteter om man ska med på kryssning

 

Väljer man att följa med på kryssning till Magellans sund och Eldslandet, då har man nu en dag för avkoppling. Varken i Torres del Paine eller ombord på vår båt finns internetuppkoppling, men den här dagen kan man passa på att svara på e-post och uppdatera sociala medier.

 

Kostnad för en extra natt på hotell, lunch och middag tillkommer om man väljer att resa med båt.

På bilden till vänster ser vi hur pumor gömmer sina byten för att inte kondorer och andra djur ska se och äta av dem. Puman som kom fram till bytet framåt kvällen var också nyfiken på vår utrustning. Vi fick backa och lämna plats åt den när den sniffade på packningen.

PRAKTISK INFORMATION

I PRISET INGÅR

 

 

  • Fotoinstruktioner av den svensk- och spansktalande färdledaren Alve Henricson.
  • Pumaspårare.
  • Alla lokala transporter.
  • Helpension alla dagar utom dag 8.
  • Del i tvåbäddsrum på turistklasshotell i Punta Arenas.
  • Boende vid eller i nationalparken Torres del Paine beroende på valt alternativ.
  • Lagstadgad resegaranti.

 

 

 

 

I PRISET INGÅR INTE

 

 

   - Flygbiljetter

   - Reseförsäkring

   - Dricks

 

 

 

FLYGRESA

 

 

Flygbiljetter till Punta Arenas skaffar man själv. Det betyder att man kan välja när man vill resa utan att behöva anpassa sig till en större grupp resenärer. Det billigaste är att köpa flygbiljett via internet. Meddela researrangören om ni vill ha hjälp med flygbiljetter.

 

 

 

BETALNING

 

 

Anmälningsavgift på 5 000 kr betalas inom 10 dagar från att bokning bekräftats.

Slutbetalning görs 90 dagar före avresa.

Betalning av resan kan inte göras med kredit- eller betalkort.

 

 

 

AVBESTÄLLNINGSREGLER

 

 

Om man avbeställer sin resa tidigare än 90 dagar före avresan får man tillbaka det man har betalat minus anmälningsavgiften. Avbeställer man senare får man inte tillbaka något av det man betalat. Därför är det bra att skaffa avbeställningsskydd.

 

 

 

AVBESTÄLLNINGSSKYDD

 

 

Kolla först vad din hemförsäkring täcker. Behöver du komplettera ditt avbeställningsskydd kan du teckna till exempel Gouda reseförsäkringar. Priset är vanligtvis 4 procent av det belopp du vill försäkra.

 

 

 

UTRUSTNING

 

Ta med dina bästa kameror och lämpliga objektiv för fotografering av landskap respektive djur. Ljuskänsliga objektiv är att föredra för fotografering av djur i rörelse. Ta gärna med manualen till din kamera om du inte är hundra procent säker på hur din utrustning fungerar.

Observera att du inte kan ha med styva väskor ombord på bil, minibuss eller båt. De tar stor plats och är svåra att stuva. Undvik väskor med styva bottnar. Om du behöver styva väskor för att transportera fotoutrustning på flyget, ta då med en mjuk väska också. Den styva väskan lämnas i förvar Punta Arenas när vi reser vidare. Se mer detaljer om utrustning under resan med kryssning till Eldslandet.

 

 

 

HUR TRÄNAD BEHÖVER JAG VARA?

 

 

Man får vara beredd på att gå minst 5 kilometer på förmiddagarna och minst lika mycket på eftermiddagarna när vi söker efter pumor i Torres del Paine.

© Alla bilder på den här sidan är tagna av Alve Henricson.

 

 

 

Telefon: +46 708 727 838    E-post: alve@henricson.eu

alve@henricson.eu