Rid i argentinska Anderna och upplev skördefesten Vendimia i Mendoza

Med Alve Henricson

 

Datum för 2019 är 22 februari till 4 mars

 

Preliminära datum för 2020 är 28 februari till 9 mars

Rid i de majestätiska bergen på en gammal ridväg från Argentina till Chile. Äkta gauchos, sydamerikanska cowboys, vägleder oss på stigar i väglöst land. Sadlarna vi sitter på är mjuka som fåtöljer med både fårskinn och skumgummi. Vi campar i det öppna landskapet där den kristallklara tunna luften låter oss se stjärnorna så som vi aldrig sett dem förr. Efter ridturen får vi vara med om skördefesten La Vendimia i staden Mendoza.

Detta är en resa för dig som gillar att sitta på hästryggen och njuta av omgivningen. Våra professionella hästskötare, som bokstavligen lever på hästryggen, väljer hästar åt oss. Man behöver inte vara en van ryttare för att följa med på resan. Är man ovan får man den lugnaste hästen som följer skaran i sakta mak. Vi övernattar både i tält och i bergshyttor. Vi sover i sovsäckar på fårskinn och liggunderlag. Dagarna före och efter ridturen bor vi på hotell i Mendoza.

 

Hästarna vi rider på används i vanliga fall för boskapsskötsel. På Argentinas landsbygd är hästen fortfarande en viktig del av vardagslivet. För gauchon är hästen en arbetspartner. Vår packning transporteras på mulåsnor som är vana att vistas i bergen.

Mendoza är vindruvans huvudstad i Argentina. Staden omges av vinodlingar och vintillverkningen är mycket viktig för ekonomin. Mendoza ligger vid Andernas fot och man ser bergen resa sig i väster. I början av mars varje år firar man vinskördefesten här, Fiesta Nacional de la Vendimia.

 

Alve Henricson som organiserar och guidar den här resan är uppvuxen i Mendoza. Där har han gått i grundskola och gymnasium.

 

Datum 2019

 

Man ska vara i Mendoza, Argentina senast den 22 februari 2019.

Resan slutar i Mendoza morgonen den 4 mars.

 

Pris 2019

 

34 000 kronor för ridtur och vinskördefest. Detta inkluderar alla kostnader från kvällen den 22 februari till morgonen den 1 mars. Där efter ingår hotell och entrébiljett till ett stort firande i samband med skördefesten. Se programmet för detaljerad information.

 

I priserna ingår inte taxi från och till hotell vid ankomst och hemresa.

 

Kostnad för flygbiljett ingår inte.

 

Mötesplats

 

Hotel Soltigua Apart

Av. Juan B. Justo 626

Mendoza, Argentina

 

Preliminära datum för 2020

 

28 februari till 9 mars

 

Pris 2020

 

Ännu ej fastställt.

 

 

 

PRELIMINÄRT PROGRAM

Dag 1. Ankomst till Mendoza

 

Från flygplatsen eller busstationen tar man taxi till hotellet och mötesplatsen. Kostnad för taxi ingår inte i priset.

Klockan 18:00 träffas vi i receptionen på hotell Soltigua Apart och promenerar till en restaurang där vi äter en välkomstmiddag och lär känna våra medresenärer.

Idag ingår välkomstmiddag med en dryck och hotell i resans pris.

 

Dag 2. Till bergen

 

Vi hämtas med minibuss för att resa till utgångspunkten för vår ridtur. Den packning vi inte behöver under ridturen lämnar vi i Mendoza. Vi tar bara med det allra nödvändigaste. Man får ha med högst 15 kilo packning och väskan ska vara mjuk. Allt det man tar med i packningen ska vara oömt eftersom det surras på mulåsnornas packsadlar. Kameror bär man bäst i hölster eller midjeväskor.

Vi reser först några mil söderut och passerar floden Mendoza. Därefter viker vi av mot staden och vindistriktet Tupungato. Här besöker vi en bodega där vi får se hur vindruvor processas och jäses. I besöket ingår också vinprovning.

Bergspasset vi kommer att rida igenom är ett av dem som användes då Argentina och Chile kämpade för sin självständighet på 1800-talet. I närheten av Tupungato finns ett monument över händelserna. Vid ett besök där berättar vår lokala guide vad historien betytt för dem. Alve Henricson tolkar.

Vi fortsätter färden och träffar våra baqueanos, gauchos, som hjälper oss under ridturen. De väljer vilken häst var och en av oss ska ha, de hjälper till med packningen och de lagar maten. Vi tar oss vidare till 3000 meter över havet där vi ska övernatta.

Från och med idag och till och med dagen då vi återvänder till Mendoza ingår alla måltiden i resans pris: frukost, lunch, middag och vinprovning.

Dag 3. På hästryggen

 

Under hela turen rider vi lugnt och sakta utan att stressa. Efter frukost börjar vi med en tre timmars ridtur upp till ett pass som heter Portillo Argentino och ligger 4300 meter över havet. Detta är det högsta passet vi kommer till under vår vistelse i Anderna. Härifrån rider vi sakta ner i en stor dal som heter Alto Valle Tunuyán. Efter ytterligare tre timmar på hästryggen slår vi läger på ett ställe som heter Real de la Oveja och ligger vid bäcken La Olla. Vi är omringade av flera fem- och sextusenmeterstoppar såsom Marmolejo och Tupungato. Tidigare föste man upp kor hit för sommarbete, ungefär så som man förr gjorde vid fäbodar i Sverige. Idag får gauchos och baqueanos guida oss i stället för att valla kor just här. Maten vi får är av lokal karaktär. Allt kokas över öppen eld. Det smakar bättre då säger våra gauchos.

 

Dag 4. I Valle Tunuyán och utflykter från basläger

 

Idag vistas vi på stora vidder i dalen Tunuyán. Nere på 3000 meter över havet korsar vi floden med samma namn. Här finns en militär postering som vi kanske får låna för övernattning, men troligast är att vi fortsätter till ett ställe som heter Real de Contreras. Det tar oss cirka två timmar att rida hit. Real de Contreras kommer att fungera som vårt basläger. Här finns bara några enkla vindskydd byggda av stenar. Man väljer själv vad man vill göra resten av dagen. Man kan vila, vandra eller rida. Vandrar gör man över stora blommande grässlätter eller till floden Palomar och källor med vatten från de snötäckta bergstopparna. Vill man rida extra långt idag går det också bra, men man får ta med i beräkningen att det blir en längre tur imorgon. Under natten finns stor chans att få se stjärnhimlen mycket bra tack vare den klara luften och mörkret. Här regnar det väldigt sällan. Det troliga är att vi som mest får lite duggregn vid något enstaka tillfälle.

Dag 5. Till Chiles gräns

 

Vi äter frukost tidigt för att inte behöva stressa när vi tar oss fram till gränsen mot Chile. Under färden passerar vi flera bergspass på cirka 4000 meter över havet. De pampiga omgivande bergen skiftar vackert i färg och form. När vi nått gränsen vänder vi och rider tillbaka till vårt läger Contreras där en extra god middag med vinprovning väntar oss.

 

Dag 6. Cerro Mesón San Juan

 

Idag kan man välja att vila eller att följa med till foten av det imponerande massivet Mesón San Juan som är 5500 meter över havet och har en isvägg av ofattbart stora proportioner. Efter sex timmars ridning är vi tillbaka vid vårt läger Contreras.

Dag 7. Via Scarabelli till Mendoza

 

Vi rider tillbaka till platsen där vi först mötte våra hästar. Där väntar en minibuss som tar oss tillbaka till Mendoza och hotellet. På kvällen ingår en sen middag.

 

Dag 8 Fria aktiviteter

 

Efter en lång ridtur kan det vara skönt att bara ta det lugnt en dag före firandet av skördefesten. Idag kan man välja att se sig om i staden Mendoza tillsammans med Alve Henricson eller bara vila vid hotellets pool. Klimatet här är torrt, men gatorna kantas av lövträd. Det finns många trevliga uteserveringar.

Idag ingår endast hotell i resans pris. Mat och dryck betalar man själv. Notera att man i Argentina för det mesta äter middag mycket sent. Det kan vara svårt att hitta en restaurang som serverar middag före klockan nio på kvällen.

Dag 9. Carrusel de la Vendimia

 

Första helgen i mars varje år firas vinskördefesten, Fiesta Nacional de la Vendimia, i Mendoza. Firandet pågår på många ställen i staden. Kulmen äger rum den 2 mars. Då paraderar gauchos på gatorna följda av utsmyckade vagnar varifrån man delar ut frukt och vin. Det finns också möjlighet att träffa Alve Henricsons vänner och bekanta i Mendoza. De vill gärna umgås och visa stadens bästa sidor. Tillsammans gör vi det bästa av vistelsen.

Idag ingår bara hotell i resans pris.

 

Dag 10. Fria aktiviteter och stor föreställning på kvällen

 

Under dagen kan man boka in extra aktiviteter så som rafting eller paragliding eller bara ta det lugn. På kvällen går vi på vinskördefestens stora föreställning Acto Central. Den hålls i en amfiteater som rymmer 20 000 personer. Det är ett färgsprakande arrangemang med dans, musik, ljusspel och fyrverkerier. Entrébiljett och taxi till amfiteatern ingår i priset.

 

Dag 11

 

Efter frukost är resan slut. Några flyger hem och andra fortsätter resa i Sydamerika.

EXTRA DAGAR

 

Vill man komplettera resan med fler dagar på hästryggen går detta bra. Alve Henricson kan boka in er på Bed & Breakfast med tillgång till hästar vid Andernas fot.

 

 

 

SÅ RESER MAN TILL MENDOZA

 

Alternativ 1: Enklast är att köpa tur- och returbiljett med flyg till Mendoza.

Alternativ 2: Vill man passa på att besöka Chiles huvudstad Santiago de Chile och hamnstaden Valparaiso kan man köpa flygbiljett tur och retur till Santiago. Man kompletterar med en flygbiljett tur och retur Santiago – Mendoza. Man kan också välja att resa med buss över Anderna mellan Santiago och Mendoza. Flera bussbolag trafikerar sträckan och man kan välja att resa på dagen eller natten.

Alternativ 3: Ett tredje alternativ är tur- och returbiljett till Buenos Aires och därifrån tur- och returbiljett Buenos Aires – Mendoza. Den här rutten rekommenderas bara om man vill passa på att uppleva Buenos Aires.

 

 

 

BETALNING

 

 

Anmälningsavgift på 5 000 kronor betalas inom 10 dagar från att bokning bekräftats.

Slutbetalning görs senast 90 dagar före avresa.

Betalning av resan görs via bankgiro. Man kan inte betala med kredit- eller betalkort. Anmälningsavgift och eventuella andra inbetalningar återbetalas om resan inte blir av på grund av att för få deltagare anmält sig. Minsta antalet deltagare är fem personer.

 

 

 

AVBESTÄLLNINGSREGLER

 

 

Om man avbeställer sin resa tidigare än 90 dagar före avresan får man tillbaka det man har betalat minus anmälningsavgiften. Avbeställer man senare får man inte tillbaka något av det man betalat. Därför är det bra att skaffa avbeställningsskydd.

 

 

 

AVBESTÄLLNINGSSKYDD

 

 

Kolla först vad din hemförsäkring täcker. Behöver du komplettera ditt avbeställningsskydd kan du teckna en reseförsäkring till exempel hos Gouda reseförsäkringar. Priset är vanligtvis fyra procent av det belopp du vill försäkra.

 

 

 

PRAKTISK INFORMATION

 

Ytterligare information om resan får man vid bokningstillfället. Det går också bra att ringa Alve Henricson för att ställa frågor. Han nås på telefon 0708 727 838 eller via e-post alve@henricson.eu.

Alla bilder på den här sidan är tagna av personer i Argentina.

 

 

 

Telefon: +46 708 727 838    E-post: alve@henricson.eu

alve@henricson.eu