Fotografering av fåglar i Extremadura, Spanien

Med Alve Henricson

 

Datum för 2019 är 25 maj till 1 juni

 

Datum för 2020 är 16 maj till 23 maj

Biätare.

Följ med till det varma, böljande landskapet i sydvästra Spanien och utveckla dina färdigheter som fågelfotograf. Vi bor på landet i vackert belägna stugor med utsikt över en av Europas största sjöar. Omgivningarna vid gränsen mot Portugal har ett fantastiskt rikt fågelliv. Här fotograferar vi fåglar både från gömslen på land och från flytande gömslen. Resans höjdpunkter är möten med grågam, biätare, minervauggla och olika typer av vadare.

Detta är en resa för fotografer som har tålamod att sitta i gömslen flera timmar i sträck. När vi inte sitter i gömslen samlas vi för att samtala om foto. Alve Henricson delar med sig av sina kunskaper om gömslefotografering.

Gåsgam.

Vi bor i ett naturskönt område långt från annan bebyggelse och med utsikt över sjön Alqueva. Här disponerar vi fem små stugor och en stor gemensam matsal och samlingslokal. Det finns flera fina stränder med varmt och skönt badvatten bara några stenkast från våra stugor. Här kan vi njuta av vackra solnedgångar över sjön som ligger i väster.

Vi flyger till Lissabon och där väntar en hyrd minibuss som vi disponerar under hela vistelsen. I Spanien delar vi upp oss i två grupper och åker till olika gömslen som ligger utspridda i området där vi bor. Det är 20 minuters bilresa till dem som ligger längst bort. När vi ska fotografera från flytande gömslen åker vi över den portugisiska gränsen till våtmarksområden på andra sidan sjön Alqueva.

Måltider och dryck ingår i priset. Vi äter frukost och middag i vår samlingslokal och ibland också lunch. De dagar vi stannar länge i ett gömsle tar vi med oss lunch och dryck i kylväska. Läsk, öl eller vin ingår till samtliga måltider. Förutom flygbiljetten ingår allt i priset. Du behöver inte räkna med några extra utgifter. Det är möjligt att köpa till extra sittningar i gömslen, men detta kan du betala för när du kommit hem.

Brun glada.

 

Datum 2019


Från Sverige den 25 maj
Åter till Sverige den 1 juni

 

Pris 2019

 

Resan i Spanien kostar 26 850 kronor om man delar rum. Vill man ha eget rum eller egen stuga kostar det extra.

 

Flygbiljett ingår inte i priset, men köps in av arrangören för att alla ska landa samtidigt. Vi ser till att få bästa möjliga pris för den aktuella tidpunkten. Flygbiljetten faktureras separat.

 

Datum 2020

 

Från Sverige den 16 maj

Åter till Sverige den 23 maj

 

Pris 2020

 

Ännu ej fastställd.

 

Minervauggla.

PRELIMINÄRT PROGRAM

Dag 1. Flyg till Spanien

 

Hela gruppen anländer samtidigt till Lissabon där en hyrd minibuss väntar. Vi kör över gränsen till  Spanien där våra stugor ligger. Landar vi tidigt kan vi redan första kvällen njuta av det varma badvattnet i den närbelägna sjön. På kvällen äter vi en välkomstmiddag.

 

Dag 2. Fotoskola med träning i gömsleteknik

 

Efter frukost gör vi en rundtur och besöker alla gömslen vi kommer att använda under veckan. Därefter delar vi upp oss i två grupper och under resten av dagen turas vi om vid olika stationer. Medan en grupp tränar fågelfotografering i det närbelägna gömslet för småfågel, övar sig den andra gruppen på att använda flytande gömslen i sjön. Meningen är att vi ska bli vana att använda de flytande gömslena, först utan kamera och sedan med kamera. Det är viktigt att vi känner att vi behärskar hanteringen av flytgömslen innan vi använder dem för att fotografera fåglar.

Under kvällssammankomsten gör vi upp ett schema där vi bestämmer vilka som ska fotografera i vilka gömslen under de kommande dagarna. Vi pratar en hel det foto, går igenom kamerans funktioner och hur vi anpassar dem för fågelfotografering. De som vet mycket om foto delar med sig till dem som vill lära sig mer. Meningen är att vi ska växa som fotografer oavsett om vi har stor eller liten erfarenhet av fotografering.

Gråhäger.

Dag 3 till 6. Foto med gömslen

 

Vi turas om att använda olika gömslen. I gömslet där vi fotograferar gamar och glador stannar vi en hel dag. Det gömslet har toalett. I de andra är sessionerna fyra till sex timmar. Under dessa dagar ingår en session i gömsle per dag, men man kan betala extra för att få fler sittningar än de som ingår i resan. Ett stort gömsle för fotografering av småfågel som finns in nära anslutning till stugorna kan man använda fritt. Men man får ta med i beräkningen att även småfåglarna i den här trakten tycks vilja sova siesta. Därför används gömslet vid stugorna mest tidiga mornar eller sena kvällar.

 

Dag 7. Fritt val

 

Du kan välja att sola och bada eller turista i den närbelägna medeltida staden Monsaraz. Om man vill ha den lunch som ingår i priset får man ta sig tillbaka till stugbyn till lunch. Vill man stanna hela dagen går det bra, men då kan man få betala vissa måltider själv.

Om du hellre vill ägna ytterligare tid till gömslefotografering finns det också möjlighet till det. Och om det var någon av dina tidigare sessioner som du inte blev nöjd med har du idag rätt till en extrasession utan kostnad.

 

Dag 8. Hemresa

Stork.

ALLMÄN INFORMATION

 

 

 

DETTA INGÅR I PRISET FÖR RESAN I SPANIEN

 

 

 • Samtliga lokala transporter med hyrd minibuss och bilar.
 • Säng i stuga som man delar med andra. Kan vara i delat rum med våningssäng eller i stugans vardagsrum om man inte bokat tillval för eget rum eller egen stuga.
 • Alla måltider i stugbyn eller gömslen.
 • Workshop med genomgång av kamera- och bildteknik.
 • Instruktion i användning av flytande gömsle.
 • Fotogömsle för småfågel vid stugorna kan användas fritt under hela vistelsen.
 • En heldag i gömsle med toalett för foto av gamar, storkar och glador.
 • En session i gömsle dit småfåglar lockas med vatten och mat.
 • En session i gömsle för foto av biätare alternativt minervauggla eller annan fågel.
 • En session med flytande enmansgömsle.
 • Om någon av dina sessioner inte gav ett resultat som du tyckte var tillräckligt bra, har du möjlighet att göra om den utan extra kostnad.
 • Lagstadgad resegaranti.

 

 

 

MÖJLIGA TILLVAL

 

 

Vill man ha eget rum kostar det 500 kronor extra per natt.

 

 

Egen stuga, oavsett om man är ensam eller två personer kostar 900 kronor extra per natt.

 

 

Extra morgon- eller eftermiddagssessioner med flytande gömsle kostar 1 500 kronor per tillfälle. (Lägg märke till att det bara ingår en session med foto av fåglar från flytande gömsle i grundpriset.)

 

 

Extra morgon- eller eftermiddagssessioner i gömslen som inte kräver stora mängder åtel, till exempel gömsle för biätare, rödfalk, minervauggla eller småfågel, kostar 1 000 kronor per tillfälle.

 

 

Åtta timmar i gömsle som åtlas med 50 kilo slaktavfall för att locka rovfåglar och gamar kostar 1 500 kronor per tillfälle. Man måste boka i förväg för att arrangören ska kunna skaffa åtel i god tid.

 

 

 

I PRISET INGÅR INTE

 

   - Flygbiljett

   - Måltider i samband med resa från och till Sverige eller under utflykter utanför programmet

   - Eventuella aktiviteter utanför programmet

   - Reseförsäkring

   - Avbeställningsskydd

 

 

 

BETALNING

 

 

En anmälningsavgift på 5 000 kronor betalas tio dagar efter det att man bokat. Resterande belopp betalas senast tre månader före resan. Anmälningsavgiften återbetalas inte vid avbokning. Om man avbokar tre månad före avresa eller senare får man inte tillbaka något av det man betalat. Det är därför viktigt att man ser över sitt avbeställningsskydd.

 

 

 

BOENDE

Stugorna vi bor i  är mycket enkla. De består av pentry, toalett med dusch, ett rum med dubbelsäng, ett rum med våningssäng och ett vardagsrum med bäddsoffa. I grundpriset ingår delat boende och man sover då antingen i våningssäng eller i bäddsoffa. Par får eget rum med dubbelsäng.

 

 

Strömmen i stugbyn kommer mestadels från solpaneler. Det finns tillräckligt med ström för laddning av batterier, belysning och kylskåp, men ytterbelysningen stängs av nattetid.

 

 

Det finns inte luftkonditionering i stugorna, men nattetid blir det ändå ofta svalt och en behaglig sovtemperatur.

 

 

 

KLÄDER

 

 

Man bör vara beredd på varmt väder. För det mesta brukar T-tröja, shorts, sandaler och badkläder räcka för hela vistelsen i Extremadura. Men det kan vara bra att också ta med långärmat och långbyxor. Regnjacka kommer vi förmodligen aldrig att använda, det regnar inte i Extremadura sommartid.

 

Man bör ha våtdräkt och något på fötterna när man fotograferar från flytande gömslen. Vi är i dammar med svalt vatten och leriga bottnar. Tidiga mornar kan vara mycket svala samtidigt som det kan bli mycket varmt dagtid. Våtdräkt av den enkla varianten brukar fungera bra. En tjock våtdräkt kan bli för varm, men det går bra att använda en tjock våtdräkt som inte täcker axlar och armar. Det är den nedre delen av kroppen och benen man vill skydda.

 

 

 

UTRUSTNING

 

 

Utöver kamera och objektiv behöver man ett stadigt stativ och ett stativhuvud. Vi rekommenderar starkt att man skaffar ett stativhuvud av typen gimbal.

 

En dator för att bearbeta och lagra bilder är nästan ett måste. Man bör också se till att ha tillräckligt med minneskort och kanske också en extern hårddisk.

 

 

 

 

RESENÄRERNAS OMDÖMEN OM DEN HÄR RESAN

Resenärerna som gjorde resan i juni 2017 framför gömslet vi använder för att fotografera gamar och glador.

Joel Sidebäck som är 19 år har skrivit en berättelse om resan. Han skriver bland annat följande:

 

”Lyckan var stor även här då vi fick se ett femtiotal gamar festa på det frysta köttet. Detta kom att bli en av de mäktigare upplevelserna under resan.”

 

”Om du älskar att fota och inte har någonting emot den höga intensiteten är denna resa prefekt för dig. Du kommer få massvis med fina bilder och ta del av underbar mat från området. Atmosfären där vi bor och har våra stugor är väldigt välkomnande, vilket till stor del beror på den varmhjärtade familjen som äger stället.”

VÅRA GÖMSLEN

Samtliga gömslen är kamouflerade med nät och inga spegelglas används. Detta har både fördelar och nackdelar. Fördelarna är att man inte förlorar ett och ett halvt bländarsteg vid fotografering. Detta gör det möjligt att fotografera med billigare objektiv som inte är så ljuskänsliga och man får bättre resultat med de dyrare och ljuskänsligare objektiven. Man går däremot miste om möjligheten att röra sig snabbt bakom ett spegelglas där fåglar varken ser kameran eller fotografen. Men efter en del träning går det lika bra att fotografera bakom ett nät som bakom ett mörkt glas.

 

Förutom några fasta gömslen, som till exempel det som heter Örngömslet och är byggt i sten, finns flera flyttbara gömslen i olika material. Dessa flyttas runt till olika ställen där fåglar finns. Det ligger mycket förarbete bakom placeringen av gömslen. På flera ställen har den lokala arrangören först byggt fågelholkar för till exempel tornfalkar och minervaugglor. När fåglarna etablerat sig i holkarna har de samtidigt vant sig vid gömslen i sin närhet.

 

Många tycker att den roligaste delen av resan är att fotografera från flytgömslen. Vi vadar i bevattningsdammar där flera fågelarter samlas. Vid några av dammarna finns boskap. Tycker man detta är en olägenhet kan man välja dammar där det inte finns boskap.

 

Här följer några exempel.

Solvändornas gömsle

Detta gömsle finns i direkt anslutning till våra stugor. Här kan den som vill tillbringa mycket tid. Det finns plats för sex fotografer plus åskådare och det lämpar sig därför utmärkt för våra workshops när vi tränar fågelfotografering. Ett fågelmatsbord med vattensamlingar ger möjlighet att fotografera fåglar som speglas i vatten. Gömslet lämpar sig också för höghastighetsfotografering. Men det är framför allt byggt för att användas vintertid. Under sommarhalvåret ser man flest fåglar under tidiga mornar och sena kvällar medan det mitt på dagen kommer få fåglar till gömslet.

 

Rekommenderade objektiv: 200 mm till 500 mm

Örnarnas gömsle

Detta är en stenbyggnad med toalett och plats för fyra fotografer. Här åtlas med minst femtio kilo slaktavfall så att gamar och rovfåglar lockas ner. Sessionerna i detta gömsle varar nästan hela dagen. Fågelaktiviteten brukar vara intensiv och det blir sällan långtråkigt här, tvärtom. Det händer att man glömmer att äta av den medhavda matsäcken. Har man tur kan man få fotografera alla dessa arter: gåsgam, grågam, smutsgam, brun glada, röd glada, ormvråk, korp, vit stork, blåskata. De vanligaste arterna är brun glada, vit stork och gåsgam.

 

Rekommenderade objektiv: 200 mm till 500 mm

Nötväckans gömsle

Detta är ett gömsle dit man lockar småfågel med vatten och mat. Här är det bäst att fotografera från soluppgång till lunchtid. Man fotograferar från en stenbyggnad där gluggarna för objektiven finns på samma höjd som en vattenbassäng. I den placerar man sten eller grenar för fåglarna att landa på. Vid bassängens bortre ände kan man placera olikfärgade bakgrunder. Gömslet har varit i funktion sedan 2011 och man har fotograferat över femtio arter här. Med lite tur kan man fotografera följande fågelarter: nötväcka, talgoxe, blåmes, sammetshätta, svarthätta, grönfink, gulhämpling, gråsparv, stensparv, bofink, törnskata, blåskata, piplärka, sädesärla, tofslärka, stjärtmes, svart rödstjärt, rödstjärt, koltrast, härfågel, rödhake, taltrast, gransångare, häcksparv, kungsfiskare med mera.

 

Rekommenderade objektiv: 200 mm till 500 mm

Biätarnas gömslen

Var man placerar dessa gömslen varierar från år till år beroende på var biätarna bygger sina bon. Gömslenas storlek varierar också. De kan vara enkla stolsgömslen eller de kan vara två- eller tremansgömslen. Flyttbara gömslen placeras i närheten av biätarnas bon där man sätter upp vilopinnar åt fåglarna. Man kan vara rätt så säker på att få fina bilder här, men det kan variera från år till år beroende på hur mycket det har regnat på försommaren. Har det regnat mycket kan fåglarnas bobyggande försenas eller tvärtom.

 

Rekommenderade objektiv: 300 mm till 600 mm

Flytande enmansgömsle

De flytande gömslena är något av en raritet och ganska speciella för den här resan. Att fotografera från flytande gömsle är både kul och tacksamt. Har man tur kan man komma riktigt, riktigt nära vilda fåglar, men man riskerar också att skrämma iväg dem om man inte är mycket försiktig. Därför tränar vi hantering av flytgömslen nära vårt boende innan vi ger oss ut för fotografering.

 

Flytgömslesessionerna brukar vara mellan fyra och sex timmar och kan genomföras både på förmiddagen och eftermiddagen. De flytgömslen vi använder är så stabila att de kan bära en tung kamera med ett tungt objektiv. Men det är viktigt att man känner sig säker i hanteringen för att inte riskera skador på sin kamerautrustning.

 

Är det kyliga nätter, då är också vattnet i dammarna svalt. Därför rekommenderar vi att man har med en tunn våtdräkt med långa ben för att skydda sig mot kylan och även mot växtligheten i vattnet.

 

De flytande gömslena är byggda för att användas med gimbalhuvud (stativhuvud). Det skruvar man fast på en befintlig standardskruv (3/8") som finns monterad på flytgömslet. Man ska alltså helst ha med sitt eget gimbal.

 

Beroende på årstid kan man här fotografera några av följande fågelarter: gräsand, snatterand, skedand, rödhuvad dykand, kricka, smådopping, brunand, rörhöna, sothöna, skäggdopping, gluttsnäppa, svartsnäppa, rödbena, drillsnäppa, skogssnäppa, grönbena, kärrsnäppa, mindre strandpipare, strandpipare, dvärgbeckasin, enkelbeckasin, rödspov, myrspov, ljungpipare, tofsvipa, rödvingad vadarsvala, sandtärna, styltlöpare, skrattmås, mås, storskarv, gråhäger, purpurhäger, ägretthäger, häger, kohäger, vit stork, svart stork, storspov, småspov, skedstork, dvärgrördrom, kungsfiskare, svartbukig flyghöna, tjockfot, trana, rörsångare, trastsångare, sädesärla, forsärla, vattenrall, grågås, stortrapp, större flamingo, ängshök, brun kärrhök, svartvingad glada, ringduva, rapphöna, biätare med mera.

 

Rekommenderade objektiv: 400 mm till 600 mm

Följande bilder är fotograferade från flytande gömslen

Biätare.

Kungsfiskare.

Silkeshäger.

Smådopping.

Skedstork.

Kohäger.

Stork.

© Alla bilder på den här sidan med undantag för gruppbilden är fotograferade av Alve Henricson.

 

 

Telefon: +46 708 727 838    E-post: alve@henricson.eu

alve@henricson.eu