Vandring i Torres del Paine och kryssning i Eldslandet och Magellans sund

 

Datum för 2019 är 2 till 17 januari för både vandring och kryssning

2 till 9 januari 2019 för endast vandring

 

Datum för 2020 är 9 till 24 februari för både vandring och kryssning

9 till 16 februari 2020 för endast vandring

Vandring i en av världens vackraste nationalparker och kryssning i några av världens mest spektakulära fjordar. Detta är en kombination som ger dig det bästa av södra Patagonien. I den här texten beskrivs vandringen. Information om kryssningen finner du på den här sidan.

För många är den sensationellt vackra nationalparken Torres del Paine världens åttonde underverk. Siluetten av de berömda tornlika granitklipporna, som gett området dess namn, imponerar.

Det sägs att de svenska forskarna och äventyrarna Otto Nordenskjöld och Karl Skottsberg var de första européer som nådde bergsmassivet. Det här var i slutet av artonhundratalet. Nordenskjöld skrev då: ”Lägg härtill känslan att veta, att man står ensam i denna natur med en tafla, som säkert ingen hvit och kanske ingen människa någonsin sett, och ingen kan undra på att det var med en egendomlig stämning jag stod där.” Flera turkosblåa fjällsjöar bär idag namn efter svenska pionjärer. Sjön Nordenskjöld ligger vid foten av granitpelarna Cuernos del Paine mitt i nationalparken.

Skottsberg och Nordenskjöld tog sig fram till häst i området. Vår grupp disponerar en hyrd buss med chaufför när vi är i nationalparken. Detta betyder att vi kan bo på ett och samma ställe och lätt förflytta oss till lämpliga vandringsområden. Vi väljer vandringar som passar deltagarnas förmågor och fysiska kondition.

Resan är ett samarbete mellan Dorthe Beldal, DEFY Patagonia, och Alve Henricson, Eldslandet.com.

 

 

Datum 2019 bara vandringen

 

Man ska vara i Punta Arenas senast den 2 januari 2019.

Man kan lämna Punta Arenas tidigast morgonen den 9 januari 2019.

 

Datum 2019 vandringen och kryssningen tillsammans

 

Man ska vara i Punta Arenas senast den 2 januari 2019.

Man kan lämna Punta Arenas tidigast morgonen den 17 januari 2019.

 

Pris 2019 för vandringen och kryssningen tillsammans

 

53 900 kronor. (Det innebär en rabatt på 1 500 kronor jämfört med om man skulle bokat vandringen och kryssningen var för sig.)

 

Pris 2019 för endast vandringen

 

19 600 kronor.

 

Priserna kan komma att justeras om växlingskursen ändras markant.

 

Observera att flygbiljetter inte ingår i priserna. Se specifikation av vad som ingår i texten nedan.

 

Datum för 2020 är 9 till 24 februari för både vandring och kryssning

9 till 16 februari 2020 för endast vandring

 

Pris 2020

 

Ännu ej fastställt.

 

 

PRELIMINÄRT PROGRAM

Dag 1. Samling i Punta Arenas

 

Ni möts av taxichaufför på flygplatsen och körs till hotellet för incheckning. Färdledaren Alve Henricson möter er när ni checkat in på hotell. På kvällen blir det välkomstmiddag där man får lära känna sina medresenärer. I Punta Arenas kan man lämna skrymmande utrustning. Till exempel lämnas här hårda väskor som inte går att stuva i vår buss eller ombord på båten M/N Forrest.

 

Dag 2. Museer och marknader

 

Detta är en buffertdag ifall incheckat bagage blivit försenat. Vi passar på att lära känna Punta Arenas som har cirka 150 000 invånare. På förmiddagen besöker vi en fullskalig kopia av Magellans båt Nao Victoria som seglade hit på femtonhundratalet. På eftermiddagen besöker vi lokala museer som ger oss en inblick i regionens historia.

Dag 3. Resa med buss till Torres del Paine

 

Vi reser med lokal buss cirka 20 mil över slätten Pampas till staden Puerto Natales där vi möts av den lokala guiden och den minibuss vi kommer att ha under resan i Torres del Paine. Här äter vi lunch och kan därefter fotografera svarthalsade svanar som för det mesta ligger i vattnet nära stadens strandlinje. På eftermiddagen reser vi de resterande 14 milen till nationalparken Torres del Paine.

Dag 4, 5 och 6. Vandring i nationalparken Torres del Paine

 

Gruppen kommer att utgå från en och samma plats varje dag. Vi disponerar egen buss och chaufför som tar oss till de ställen där vandringen börjar och hämtar oss där vandringen slutar. Vi vandrar med lätt packning. I våra ryggsäckar har vi endast matsäck, extrakläder och när det behövs vatten. På flera ställen kan vi dricka vatten direkt från kristallklara bäckar.

Vår guide, som har specialtillstånd att ta oss till platser man annars inte får besöka söker upp de bästa rutterna. Vi guidas till vandringsleder där vi slipper trängas med allt för många andra vandrare, men besöker också den mest kända utsiktsplatsen vid tornen som gett nationalparken dess namn, Torres del Paine. Vandringen anpassas efter deltagarnas förmåga. Om vi har tur kanske vi får se pumor. Vi kommer med säkerhet att se guanacos, ñandúer och kondorer. I lägret lagar vår egen kock maten och i grundpriset ingår boende i tält. Är man ute i god tid finns möjlighet att uppgradera till ett mycket enkelt boende inomhus med egen dusch och toalett.

Dag 7. Bussresa till Punta Arenas

 

Vi körs till Puerto Natales där vi tar avsked av vår lokala guide, kock och chaufför medan vi äter lunch. Vi reser med lokal buss till Punta Arenas där vi sedan äter middag.

 

Dag 8. Fria aktiviteter i Punta Arenas

 

Detta är en dag för avkoppling. Varken i Torres del Paine eller ombord på vår båt finns internetuppkoppling, men den här dagen kan man passa på att svara på e-post och uppdatera sociala medier.

Lunch får man stå för själv den här dagen. Det ingår alla andra dagar i resans pris.

Dag 9. Ombordstigning på båten M/N Forrest

 

Här väntar en elvamannabesättning som tar oss till Eldslandet och Magellans sund.

 

Dag 10, 11, 12, 13, 14, 15. Kryssning med båten M/N Forrest

 

Avskedsmiddag äter vi på land dag 15.

 

Dag 16. Resans slut

 

Ni får hjälp vid hotellet att boka transport till flygplats.

PRAKTISK INFORMATION

 

 

 

DETTA INGÅR I PRISET

 

 

 • Svensk färdledare under hela resan med undantag för under själva vandringarna.
 • Lokal guide och färdledare i Torres del Paine.
 • Alla måltider med undantag för lunch dag 8. I Torres del Paine får man bära sin egen matsäck med lunch när man vandrar.
 • I sju dagar ombord på båten M/N Forrest ingår all dryck inklusive öl, vin och drinkar i baren. Övriga dagar ingår endast vatten till måltider.
 • Transfer från flygplats i Punta Arenas.
 • Alla lokala transporter med undantag för dag 8 när vi har fria aktiviteter och transfer till flygplats sista dagen.
 • Egen buss med chaufför under vistelsen i nationalparken Torres del Paine.
 • Egen kock i Torres del Paine
 • En elvamannabesättning som servar oss ombord på båten M/N Forrest. Detta inkluderar bland annat en utbildad och mycket kunnig guide, två kockar, serveringspersonal, bartender och sjömän som kör våra två stora gummibåtar när vi besöker glaciärer och kommer nära valar, albatrosser och sjöelefanter.
 • Alla parkavgifter och museibesök.
 • Lån av liggunderlag och sovsäck under vistelse i Torres del Paine. Vill man använda egen sovsäck går detta också bra. En egen sovsäck kan lämnas i Punta Arenas under vistelsen ombord på båten M/N Forrest.
 • I grundpriset ingår del i dubbelrum på hotell, delat tält i Torres del Paine och del i fyrbäddshytt ombord på båten M/N Forrest. När man campar och ombord på båten är toaletter gemensamma.
 • Lagstadgad resegaranti.

 

 

 

I PRISET INGÅR INTE

 

 

   - Flygbiljetter

   - Lunch dag 8

   - Transport till flygplats vid resans slut

   - Drycker  på land

   - Dricks till besättning och guider

 

 

 

TILLVAL

 

 

Enkelrum på hotell i Punta Arenas 5 nätter: 3 550 kronor

Eget tält i Torres del Paine: 500 kronor

Det går att boka övernattning i mycket enkla rum med egen toalett och dusch. Dessa rum har bara värme och el vissa timmar om dygnet och standarden är inte som ett vanligt hotell. Rummen blir ofta fullbokade och bör reserveras långt i förväg. Pris efter förfrågan.

Del i tvåbäddshytt ombord på båten Forrest: 4 000 kronor per person

 

 

 

BETALNING

 

 

Anmälningsavgiften är 5 000 kr per resa vilket blir 10 000 för paketet med vandring och kryssning. Anmälningsavgiften betalas inom 10 dagar från att bokning bekräftats.

Slutbetalning görs 90 dagar före avresa.

Betalning av resan kan inte göras med kredit- eller betalkort.

 

 

 

AVBESTÄLLNINGSREGLER

 

 

Om man avbeställer sin resa tidigare än 90 dagar före avresan får man tillbaka det man har betalat minus anmälningsavgiften. Avbeställer man senare får man inte tillbaka något av det man betalat. Därför är det bra att skaffa avbeställningsskydd.

Om resan ställs in på grund av för få deltagare återbetalas samtliga avgifter.

 

 

 

AVBESTÄLLNINGSSKYDD

 

 

Kolla först vad din hemförsäkring täcker. Behöver du komplettera ditt avbeställningsskydd kan du teckna till exempel Gouda reseförsäkringar. Priset är vanligtvis 4 % av det belopp du vill försäkra.

 

 

 

FLYGRESA

 

 

Flygbiljetter till Punta Arenas skaffar man själv. Det betyder att man kan välja när man vill resa utan att behöva anpassa sig till en större grupp resenärer. Det billigaste är att köpa flygbiljett via internet. Om så önskas kan vi förmedla kontakter till företag som säljer flygbiljetter.

 

 

 

DRICKS

 

 

Dricks ingår inte i priset. Dricks beräknas så här:

Dricks till guider, chaufför och kock i Torres del Paine motsvarande mellan 2 och 10 US-dollar per dag och person beroende på förmåga och belåtenhet.

Motsvarande cirka 10 US-dollar per dag och passagerare ombord på båten Forrest under 7 dagar.

 

 

 

BAGAGE

 

 

Observera att inga hårda väskor kan tas med på båten M/N Forrest. Hårda väskor kan förvaras på hotell under vistelse ombord på båten.

 

 

 

HUR TRÄNAD BEHÖVER JAG VARA?

 

 

Vandringarna anpassas efter deltagarnas förmågor men man bör vara vid någorlunda bra fysisk kondition och kunna gå i fyra timmar med små korta uppehåll. Man bör förbereda sig genom att ta långa promenader helgerna före resan. Man ska då se till att använda samma skor som man kommer att använda under resan för att slippa problem med skoskav.

 

 

 

VÅR RUTT

 

 

 

 

 

VÄDER

 

 

I södra Patagonien och Eldslandet kan man få uppleva alla de fyra årstiderna inom loppet av bara några timmar. Temperaturen i januari är ungefär som i de svenska fjällen sommartid. Det kan variera mellan 4 och 15 grader, men det kan även bli 25 grader varmt vissa dagar. Eldslandet har i januari cirka 18 timmars dagsljus.

 

 

 

KLÄDER

 

 

Under själva vandringen räcker det om man har väl ingångna gymnastikskor av den kraftigare varianten. För det mesta är det väl upptrampade vandringsleder vi går på med undantag för vissa partier med större stenar. Under kryssningen kan det bli blött om fötterna. Ett par stora stövlar med värmande sulor och sockor kan vara att föredra, men det går också bra att använda kängor som tål väta. Läs mer om detta på sidan med information om kryssningen till Eldslandet.

© Alla bilder på den här sidan är fotograferade av Alve Henricson.

 

 

Telefon: +46 708 727 838    E-post: alve@henricson.eu

alve@henricson.eu